Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många elkunder betalar för mycket

Senaste tidens vargavinter märks förstås på elräkningen. Ändå är det många kunder som har det dyraste alternativet – tillsvidarepris. Med det går faktiskt att ändra på.

Annons

De många minusgraderna under den senaste tiden gör att såväl förbrukningen som priset ökar.

– Nordpol är handelsplats för elmarknaden i Norden. Ju kallare det är, ju fler energislag måste användas för att tillgodose den ökade efterfrågan. Då stiger också priset, berättar Patrick Serra som är försäljningschef på Mälar-energi.

– Över 30 procent av Sveriges kunder har tillsvidarepris, vilket förvånar mig mycket eftersom det är dyrast, fortsätter han.

Varför är det dyrast?

– Därför att elbolagen är skyldiga att tillhandahålla detta för att alla som inte väljer avtal och det är förenat med en risk. Kunder kommer och går och priset sätts i förväg. Därför är det dyrare.

Patrick Serra rekommenderar elkunderna att an-tingen välja ett rörligt pris som oftast blir lägst i längden eller ett fast pris som kan bindas från några månader upp till tre år.

– Personligen tycker jag att de som bor i villa med eluppvärmning absolut ska välja ett fast pris, säger han.

Sigge Eriksson, ansvarig för privatmarknadskunder på Vattenfall, är av samma uppfattning.

– Om man har stark ekonomi och tål svängningar i priset, ska man välja rörligt.

– Den som tycker att det är tryggare att veta månadskostnaden ska välja ett fast avtal. De som vill säkra sig över vintern kan välja ett 6-månaders avtal och avvakta utvecklingen. Priserna på de långa treårsavtalen påverkas av signaler om konjunkturutveckling och bränslepriser, säger Sigge Eriksson.

Det finns många prisalternativ oavsett vilken elleverantör du har. Kontakta ditt elbolag och se till att du inte betalar för mycket.

Det finns naturligtvis fler energibolag som levererar el till kunder i Västeråsregionen. Eon och Sala Heby Energi är några. För mer information gå in på deras hemsidor www.eon.se och www.salahebyenergi.se

Mer läsning

Annons