Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många väljer tidigt byte till sommardäck

Bilägarna börjar redan boka in sig för byte till sommardäck. ”Vi ligger tio dagar före det normala,” säger Michael Cederqvist som äger en bilservice.

Annons
Dags för sommardäck. Säsongen har börjat på bilservice. Däckmontören Vasko Stojanoski tar loss ett vinterdäck.Foto: Rune Jensen

Västerås. Vid disken på Ser–vice Stoppet på Malmaberg står Lennart Johansson, ägare till en Toyota. Han är här för att ordna nya sommardäck.

– Jag kan byta tidigt. Som pensionär har jag ju möjlighet att låta bilen stå om det skulle bli halt, säger han.

De första kunderna hörde av sig för mer än tio dagar sedan, berättar Michael Cederqvist som äger firman.

– Vårsäsongen har redan börjat. Det kommer fyra-fem bilar om dagen.

De som funderar på att åka till fjällen över påsklovet bör däremot låta vinterdäcken sitta kvar, även om påsken ligger sent i år.

– Det kan behövas dubbdäck i skogen och på de mindre vägarna och om det skulle ske en olycka är det onödigt att behöva tjafsa med försäkringsbolaget, säger Michael.

Mellan den 1 december och den 31 mars måste alla ha vinterdäck – om det råder vinterväglag. Enligt polisens definition betyder det ”snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.” Även vägrenen räknas in. Dubbdäck är tillåtet fram till den 15 april, men även efteråt om det är vinterväglag.

Michael utesluter inte att det kan komma mer snö.

– Men den kommer nog inte att ligga kvar särskilt länge. Värmen är ju här.

Ovanligt. Toyotaägaren Lennart Johansson brukar inte byta till sommardäck såhär tidigt.                  Foto: Rune Jensen

Mer läsning

Annons