Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Männen gjorde upp efter "road rage" – nu döms en för misshandel

Det var vid lunchtid en januaridag som målsägande körde längs E 18 i Västerås. Hans bil låg i det vänstra körfältet när en annan bil närmade sig bakifrån. Föraren i den bakomliggande bilen är den åtalade mannen som nu dömts för misshandel.

Annons

Den dömde mannen ville göra en omkörning, men målsägande låg i vänster körfält då han ansåg att det krävdes av honom sett till trafiksituationen. Den åtalade ska ha legat nära och blinkat, innan han la sig jämsides till höger om målsägande. Den tilltalade gjorde en gest åt målsägande – enligt målsägande var det ena näven, enligt den tilltalade slog han ut med armarna då han undrade vad målsägande höll på med. Då pekade målsägande finger åt den tilltalade.

Foto: TT

Så småningom körde målsägande av E 18, vilket även den tilltalade gjorde, varefter han följde efter målsägande till Skiljebo centrum där de båda stannade och klev ur sina bilar. Vad som hände därefter råder delvis delade meningar om, men en man som blev vittne till mötet var även den som klev emellan och avbröt tumultet.

Den tilltalade uppger att han ska ha varit stressad och haft en dålig dag. Enligt målsägande ska den tilltalade ha sagt att han ska passa sig, för att han "inte visste vem han hade att göra med". Sedan började den tilltalade enligt vittnet mata "rallarsvingar" mot målsägande, som inte ska ha varit "lika duktig på att slåss och hamnade i underläge" i vad som beskrivs som en "ojämn fight".

Målsägande ska ha fallit till marken och fått motta båda slag och sparkar. Den tilltalade uppger att han sparkat mot målsägandes ben och lår för att han "ville ha honom kvar på marken". Enligt den tilltalade var dock männen "lika goda kålsupare" båda två.

Den tilltalade ska ha utdelat knytnävsslag och sparkar – såväl när målsägande stod upp som när han låg på marken – med skada på tand, smärta, ömhet, rodnad och svullnad i ansiktet, på höften och på benen som följd.

Västmanlands tingsrätt anser att det är styrkt att den tilltalade utövat våldet, samt att det var han som började använda våld – inte bara genom att knuffa till målsägande utan även genom att utdela det första slaget. Han förekommer i sju avsnitt i belastningsregistret, men det bedöms inte vara av intresse i detta fall.

Den tilltalade har erkänt gärningarna och döms för misshandel till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Enligt Frivården har den tilltalade behov av övervakning och skyddstillsynen bör förenas med PULS, ett behandlingsprogram som fokuserar på aggressivitet och våld.

Mer läsning

Annons