Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MDH:s rektor vill inte ha för stor makt

- Universitet och högskolor är inga vanliga myndigheter.
   Det sa Tobias Krantz under en presskonferens när regeringens proposition att avreglera högskolorna presenterades.

Annons

Rektorerna och styrelserna ska få mycket mer makt över sina egna lärosäten. Regeringen tror att de vet bättre än staten vad som ska göras. Rektorn på Mälardalens högskola, MDH, är både positiv och negativ till det nya förslaget.

- Ska någon styra så är det väl riksdag och regering. Det kan inte flyta runt 45 miljarder skattekronor. Det krävs revision, säger Ingegerd Palmér, rektor på Mälardalens högskola.

Samtidigt tycker hon att det är ett steg i rätt riktning att högskolan får bestämma mer själva över den interna organisationen.

- Det är ett steg i rätt riktning. Just nu har vi inte planerat att göra några större förändringar men i framtiden kan det bli aktuellt.

Autonomiutredningen har varit på gång länge och är en stor förändring av högskolevärlden. Men regeringens proposition gick inte lika långt som utredaren ville. Och det finns några saker som Palmér saknar.

- Vi vill ha möjlighet att skriva bindande avtal med andra lärosäten. Idag måste vi ha samma syn. Vi skriver avtal men om det blir en konflikt så kan vi inte gå till domstol, säger hon.

Mer läsning

Annons