Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonregn över Västerås i budgeten: polis, skola, miljö

Fler sommarjobb för unga, mer pengar till polisen, skattesänkning för pensionärer, satsning på skolor i utsatta områden, pengar till förlossningsvården, hundratals miljoner till miljösatsningar... Det var bara några av alla budgetförslag som direkt berör västeråsarna som biträdande finansministern Per Bolund (MP) presenterade i Västerås på tisdagen.

Annons

Lever som han lär. Den miljöpartistiske ministern Per Bolund cyklade mellan studiebesöken och pressträffen i Västerås. Cykeln hade han fått låna av Västerås stad. Han besökte företagen Carbomax och Mälarhamnar AB, men var främst i stan för att presentera sin regerings budget.

Drygt 100 miljoner kronor hamnar i Västerås. Ytterligare minst 75 miljoner går till region Västmanland.

Per Bolund var på ett strålande humör när han presenterade regeringens vårbudget i Västerås. Som en av de ansvariga för statens finanser hade han anledning att vara glad. Det är högkonjunktur och statens finanser visar plus.

– Det är roligt att presentera en budget när vi har fått ordning på finanserna. Det betyder att man har utrymme till kraftiga investeringar.

Här är några av satsningarna:

Extra resurser till polisen och försvarsmakten. Det är satsningar som regeringen anser ger fler poliser. Det görs också en satsning på psykologiskt försvar, där Försvarets Radioanstalt ska arbeta för att hindra desinformation om Sverige.

– Dådet i Stockholm gjorde detta mer aktuellt, men detta är något som vi har arbetat med redan tidigare, sa Bolund.

Brottsligheten är visserligen på väg ner, men gängbrottsligheten och skjutningarna ökar. Det är också prioriteterat i budgeten.

En extra satsning på ungdomar. Det läggs en halv miljard på skolor i utsatta områden. Det kan exempelvis visa sig som pengar till fler lärare. Om några av skolorna i Västerås bedöms tillhöra gruppen "särskilt utsatta" återstår dock att se. Det läggs också hundratals miljoner på stärkning av socialtjänst för unga och en satsning mot ungas psykiska hälsa. Extra pengar läggs också på gymnasiernas indroduktionsprogram för unga som inte kan svenska.

Kommunerna får också pengar för att ordna fler sommararbeten för unga.

– Även om arbetslösheten är låg så behöver vi extra resurser för att hjälpa unga att komma in på arbetsmarknaden, säger Per Bolund.

Landstinget, region Västmanland, får bland annat ett tillskott till förlossningsvården och vården för unga med psykiska besvär.

Skattesänkningen för pensionärer har presenterat tidigare och berördes inte av ministern denna gång.

Men miljöpartisten Per Bolund sken särskilt upp när han talade om den halva miljard som regeringen satsar extra på miljö- och klimatåtgärder. Det handlar om att minska utsläpp, införa ett heltäckande när av laddstolpar för elbilar och mycket annat.

– Och där kan det ju komma ännu mer pengar till Västerås och er region. Det beror på hur många som ansöker om miljonerna, sa Bolund.

Han kom cyklande till pressträffen i Västerås. Cykeln hade han fått låna av Västerås stad. Han gjorde det troligen för att illustrera regeringens miljösatsningar. Det återstår att se om oppositionen anser att regeringen är ute och cyklar i sin nya budget.

Läs mer: Hela regeringens värproposition

Mer läsning

Annons