Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljövänlig tankstation öppnad i Västerås

Västmanland ligger i framkant i Sverige när det gäller miljövänlig biogas. Nu har en ny tankstation öppnat i Västerås – den femte totalt.

Annons
Miljöpartisten Andreas Porswald på den nya tankstationen för biogas i Västerås.

Miljöpartisten Andreas Porswald tar stolt emot på Batterigatan på Tunbytorp i Västerås. Som ordförande i Svensk Växtkraft AB har han varit med om att driva igenom bygget av en ny tankstation för fordon som drivs av miljö- vänlig biogas. Det är den tredje tankstationen i Västerås, och den femte totalt i Västmanland (de andra två finns i Sala och Köping).

Den nya stationen ligger endast ett stenkast från den stora biogasanläggningen som öppnades 2004.

– Vi hade fått höra att det ofta bildades köer på de andra stationerna, så det känns viktigt och bra att det nu finns ännu fler alternativ att tanka med biogas, säger Andreas Porswald.

Sedan i år körs samtliga av VL:s stadsbussar på biogas, vilket gör dem till en stor och viktig kund för Svensk Växtkraft. Även flera taxibilar kör numera på biogas – men än så länge är det en försvinnande liten andel privata bilister som gör det.

– Man räknar med att ungefär en och en halv procent gör det, säger Andreas Porswald.

– Men Västmanland är bäst i Sverige om man ser till bussar i kollektivtrafik som använder förnyelsebar energi. Det visade en ny undersökning som SKL presenterade nyligen och det är så klart bra, säger han.

Mer läsning

Annons