Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i livet kan man studera

Man behöver inte vara 19 och nybakad student för att börja på Mälardalens högskola. Högskolan vill även locka studenter från 30 år och uppåt.

Annons
Aldrig för sent. Johanna Pettersson, Anna-Lena Lundén och Saga Persson har samtliga blivit studenter vid eller efter 30. En hårdnande arbetsmarknad ställer högre utbildningskrav.

– Vi har märkt att många som är mitt i arbetslivet funderar på att börja studera igen, säger Anders Nordström, studievägledare vid Mälardalens högskola.

Anledningen till det är många:

– Några är mellan jobb, några vill fortbilda sig inom sina yrken. Men många märker att dagens arbetsmarknad inte är sådan, att man kan vara säker på att stanna på samma arbetsplats, med samma jobb livet ut.

Högskolepoäng och examina kan vara utslagsgivande när arbetsgivare anställer – och har man då inte de formella meriterna kan det vara svårt att bevisa sin kunskap.

Under två dagar – ons-dagen och torsdagen – höll därför MDH öppet hus för intresserade som inte kommer direkt från gymnasiet.

Några av studenterna som inte kommit till högskolan direkt från gymnasiet – utan mellanlandat i olika yrken däremellan – är Anna-Lena Lundén, Johanna Pettersson och Saga Persson.

De upplever samtliga det som en fördel att börja studera när man fyllt 30; livs-erfarenheten har gjort det lättare att ta tillfälliga motgångar i studierna.

– Det gäller att ha examen för att kunna konkurrera om jobben, säger Saga Persson.

Men det är inte gratis att studera, särskilt inte för den som hunnit ruta in sin tillvaro med både hus och familj. På plats under informationsdagarna för att svara på frågor var också CSN, representerade av Gunnar Karlsson:

– Jag började själv studera när jag var 30 – det var perfekt.

Ekonomin viktig

CSN ger studiebidrag till och med det år du fyller 54, men rätten att låna begränsas från det år du fyller 45. Avgörande för hur mycket du får låna är hur mycket högskolepoäng du tidigare har och hur mycket av studielånet du betalat tillbaka. CSN prövar individuellt.

Mer läsning

Annons