Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Möbelhandeln faller som käglor” Käkeläs Finn-Möbler under rekonstruktion

Käkeläs Finn-Möbler på Bäckby är under rekonstruktion. Före-taget kan inte betala sina skulder och för att undvika konkurs ansöktes och erkändes företagsrekonstruktion av tingsrätten.

Annons

VLT skrev härom dagen att Nisses varuhus, vars kärnverksamhet är möbelförsäljning, beviljades rekonstruktion på grund av att företaget inte kunde betala sina skulder och hyror. På grund av den gångna lågkonjunkturen med en allt minskad efterfrågan hamnade Käkeläs på obestånd på grund av att de inte kunde betala leverantörs-skulder. Så i maj beviljade tingsrätten Käkeläs och dotterbolaget Brabo Möbelvaruhus (Europamöbler) företagsrekonstruktion. Det betyder att skulderna fryses under den tid rekonstruktionen pågår.

Peter Smedman, Stockholm, är rekonstruktör av Käkeläs. Han har stor erfarenhet och var länge vd för Ackordcentralen i Stockholm och Malmö.

– Möbelhandeln faller som käglor just nu med många konkurser som följd, beroende på omstruktureringar, minskad efterfrågan och allt större konkurrens från näthandeln, säger Peter Smedman.

Någon konkurs var aldrig aktuell i Käkeläs fall. Däremot var en rekonstruktion nödvändig, vilket bland annat innebär att Brabo flyttar in under samma tak som Käkeläs på Bäckby Park. Man ska också öppna en webbshop.

– Jag har förhandlat med fordringsägare och banker och i mitten på augusti kommer jag troligen att lägga ett förslag till tingsrätten. Men eftersom det är och har varit semestertider så har jag möjlighet till förlängning, säger Peter Smedman.

Sjunkande omsättning

Från nära 20 miljoner kronor 2007 har Käkeläs Finn-Möblers omsättning minskat till cirka 9,5 miljoner. Resultatet för 2011 var minus 1,7 miljoner och vinstmarginalen var minus 12,9 procent. Rörelsen har fem anställda, som under rekonstruktionen omfattas av den statliga lönegarantin.

Mer läsning

Annons