Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mongols tar strid om lokalen

Mc-gänget Mongols låter sig inte kastas ut ur högkvarteret på Hacksta i Västerås. I dag fredag möts parterna i tingsrätten. I bolaget som äger fastigheten rasar en ägartvist med inslag av påstådd utpressning, ett märkligt gåvobrev och en fruktad ligaledare.

Annons
Vem vinner. Bygg-Pauls gamla anläggning ute på Hacksta är säte för mc-gänget Mongols. Nu rasar en strid om kontrollen över fastigheten – ”utpressning” är ord som används.foto: rune jensen

Fram till sommaren förra året ägdes den gamla Bygg Paul-fastigheten på Saltängsvägen av två västeråsare, 30 och 55 år.

Men enligt ett gåvobrev VLT tagit del av, daterat den 15 augusti 2011, har 55-åringen skänkt 1250 av sina aktier till en juridisk konsult i Västerås. Gåvobrevet signerades i konsultens bostad och vittne till detta var en vän till honom, andremannen för Mongols i Nord-Europa. Han är en 44-årig västeråsare med flera brott på sitt samvete och tidigare ledare för Bandidos.

Men gåvobrevet innehöll inte bara aktieöverlåtelsen. Det fanns också ett ”särskilt villkor” inskrivet där 55-åringen ”förbinder sig att lösa in/erlägga 1000 000 kronor för aktierna vid anfordran”.

I klartext: 55-åringen skulle skänka 1 miljon kronor till konsulten.

– Det kan tyckas konstigt, men faktum är att aktiegåvan utgjorde betalning för tjänster jag bistått såväl bolaget som 55-åringen med, säger konsulten till VLT.

Lite senare under hösten sålde 55-åringen sina kvar-varande aktier till ett bolag som heter HVF Transport AB. Detsamma gjorde 30-åringen med sina aktier. Bolaget äger nu 84 procent av aktierna i fastigheten, konsulten lite drygt 16 procent.

Förra året krävde konsulten, i enlighet med gåvo-brevet, att 55-åringen skulle lösa tillbaka aktierna för 1 miljon kronor.

När denne vägrade betala svarade konsulten med att stämma honom.

55-åringen har svarat tingsrätten att han ”blivit utsatt för tvång som bestått i hot om våld som inneburit trängande fara för honom”. I en senare skrivelse har han tagit tillbaka uppgiften om att han blivit utpressad.

Konsulten vidhöll sitt krav på 1 miljon kronor medan 55-åringen vägrade betala med hänvisning till att gåvan var villkorad av att han också skulle kunna sälja resterande aktier för åtminstone 3,5 miljoner kronor.

Aktieförsäljningen till HVF Transport gav inte den utdelning som förutspåtts. Den bank, som skulle finansiera aktieförvärvet, hade backat ur när de fått kännedom om att mc-gänget Mongols var hyresgäst i fastigheten och att juristkonsulten hade intressen i bolaget.

Dessutom hade en fruktad ligaledare, en 52-årig väster-åsare, intressen i bolaget. Ligaledaren blev för några år sedan dömd till sex års fängelse för flera fall av utpressning. Enligt domen var han specialiserad på att pressa folk på pengar. Sommaren 2011 frigavs 52-åringen.

Enligt uppgifter till VLT är det han som i dag styr hur Mongols vice-ledare agerar. Denne är, erfar VLT, skyldig ligaledaren 200 000 kronor och det är mot den bakgrunden som konflikten med 55-åringen kan ses. Mongols avfärdar kravet på att de skall lämna lokalen på Saltängsvägen.

De företräds av den juridiske konsulten, som också själv är delägare i det bolag som äger fastigheten.

– Inget konstigt alls att jag tar strid mot bolaget där jag själv är delägare. Jag delar inte majoritetens krav på att klubben skall avhysas, säger konsulten till VLT.

Västmanlands tingsrätt tar i dag upp tvisten om Bygg Pauls gamla fastighet.

Mer läsning

Annons