Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördaren sprang ifrån sina vårdare

Den dömde 43-årige mördaren som rymde i Skultuna i måndags körde bil från Skultuna till Stockholm innan han greps, enligt vad han själv har sagt till polisen.

Annons

Enligt Patrik Skörvald, poliskommissarie vid Västmanlandspolisen och den som var med som ledningsstöd till vakthavande under sökandet av rymlingen gick gripandet på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm lugnt till.

I Skultuna gick rymningen till så att mördaren sprang ifrån sina vårdare under en så kallad beledsagad resa där han besökte en anhörig.

- Hur han sedan fick tag på bilen är inte klarlagt, säger Patrik Skörvald.

Mannen var vid gripandet vid god vigör.

- Han följde snällt med därifrån. Någon förklaring till rymningen har inte framkommit vad jag vet, säger Skörvald.

Spaningen efter mannen prioriterades under måndagseftermiddagen och kvällen.

- Vi var rätt så gott om folk och bedrev mycket inre spaning, alltså var han varit tidigare, bekantskapskrets och så vidare. Med tanke på vad han sitter för var det här prioriterat. Det var skönt att få tag på honom. Att veta var han är känns mycket tryggare än att ha honom på okänd plats.

Mannen är nu tillbaka på rättspsyk i Sala. Enligt Joanna Iwanczuk, ställföreträdande resultatområdeschef för rättspsyk ska en utredning nu göras av händelsen. Inför en beledsagad resa görs en individuell bedömning av säkerheten. De vårdare som följer med ska hela tiden ha kontakt med patienten.

Livskamraten till den 44-årige man som mördades av 43-åringen meddelades på tisdagen av rättspsyk att mördaren var fångad.

- De sa inget speciellt, om jag hade några frågor kunde jag ringa. De var mest arroganta, säger Are Johnsen som också är upprörd över att han inte meddelats om att mannen var ute.

- Sånt borde man få veta en vecka i förväg. Inte så kul att eventuellt träffa den där utomhus. Han är ju rymnigsbenägen och farlig.

Medan rymningen pågick var Are dock aldrig rädd.

- Jag var inte orolig för min del. Visste att han inte vågar sig hit. Polisen sa också att så dum är han inte. Det var mycket polis här också som körde runt. Jag var mest orolig för att han skulle ge sig på någon annan eller ta till alkoholen. Det var det jag var mest orolig för.

Mer läsning

Annons