Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutmisstänkta frias

En enig Västmanlands tingsrätt friar byggmästaren Per-Olof Pettersson och förre kommunalrådet Kent Ryberg (S) från anklagelser om mutbrott.

Annons

Rätten finner i sin dom att det inte är ”styrkt att Per-Olof Pettersson haft uppsåt att muta eller på annat sätt otillbörligt belöna Kent Ryberg genom entreprenaden” och friar honom därför från åtalet om bestickning.

Vidare finner rätten att utredningen inte ger ”stöd för att Kent Ryberg har låtit sig mutas eller tagit emot en otillbörlig belöning i samband med fastighetsköpet och uppförandet av bostaden”.

Därför frias han från anklagelser om mutbrott. Chefsåklagare Jan Axelssons yrkande om att förverka drygt två miljoner kronor från Ryberg får heller inget gehör från rätten eftersom Ryberg frias från brott.

Rätten pekar bland annat på det förhållande, att den villa i Upplands-Bro som åklagaren menade utgjorde muta från Per-Olof Pettersson till Kent Ryberg eftersom den enligt åtalet såldes till underpris, inte kunde vara avsedd som muta då den skulle innebära att Ryberg flyttade från Västerås och därmed lämnade han de politiska uppdrag som teoretiskt sett hade kunnat göra honom mottaglig för muta.

Rätten pekar också på att Kent Ryberg inte deltagit i planeringen av Rocklundaprojektet – som skulle ha utgjort motiv för Pettersson att muta Ryberg enligt åtalet.

Rätten finner visserligen att villan i Upplands-Bro innebar faktiska kostnader för Petterssons bolag MJP Bygg som klart översteg det avtalade priset.

Men rätten finner att Per-Olof Petterssons uppgifter om att han som ”hedersman som inte önskade ändra på ingånget avtal” och att han kunde hitta andra vägar att eliminera förlusten, inte kunnat motbevisas av åklagaren.

Mer läsning

Annons