Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon vill ha bort Mälarens bävrar

Om en bäver fastnat i fällan hade den dött en plågsam drunkningsdöd. Fisketillsyningsmannen Patrik Zvar har polisanmält fällan som han hittade i ”Skitviken” i Mälaren nedanför Kokpunkten.

Annons
Patrik Zvars kollega David Ågren med bäverfällan.

Västerås. Förutom att fällan är olaglig är den också oetisk.

– Det finns ingen privat markägare i närheten som kan drabbas av bäverns skadeverkningar, det här är kommunal mark, säger Patrik Zvar som upprördes av att hitta fällan under påskhelgens ordinarie fisketillsyn. Han överlämnade den genast till polisen.

– Den kan inte ha legat i så länge, den var alldeles ren. Det är första gången jag varit med om att hitta en fälla. Tidigare har jag hittat en utterfälla som, innan jag fann den, hade dödat en utter. Jag kom fram först sedan fällan vittjats och sedan kastats i igen.

Patrik Zvar fortsätter:

– Den här fällan hade gjort att bävern drunknat.

Fällan hade även inneburit stor fara att den fridlysta uttern tagit sig in och drunknat.

Enligt länsstyrelsen i Västmanland får bäver under vissa förhållanden – bara om jakt är nödvändig för att förhindra stor skada eller olägenhet – och vissa tider på året fångas i fälla. Endast några modeller av en viss sorts fällor, så kallade slagfällor, får användas restriktivt, endast då stor skada uppstått, och då endast av särskilt utbildade fångstmän.

Vlt.se rättar: I en tidigare version av artikeln hade personen på bilden fel namn, beroende på en missuppfattning. Det är fisketillsyningsman David Ågren som håller fällan, fisketillsyningsman Patrik Zvar som tog bilden.

Mer läsning

Annons