Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikaförsäljare förföljde och misshandlade kunder

Två män hamnade i onåd hos en 25-årig narkotikaförsäljare. De förföljdes och misshandlades – båda har vittnat om hur de knappt vågade lämna sina hem efteråt.
25-åringen döms nu till två års fängelsestraff.

Annons
En 25-årig man döms för bland annat narkotikabrott och en knivmisshandel. Bilden på kniven är från polisens förundersökning.

I januari i år genomfördes en husrannsakan hemma hos en 25-årig man i Västerås. Utöver narkotika fanns där också försäljningslistor som indikerade att han sålde narkotikan vidare.

Mannen förekom samtidigt i flera andra utredningar gällande kunder och före detta vänner till honom som blivit förföljda och misshandlade. En man som tidigare varit vän med 25-åringen blev föremål för hot, förföljelse och våld då 25-åringen ville driva in en skuld. 25-åringen började ringa flera samtal dagligen och sms:ade "sluta gömma dig" och "vänta bara tills jag får tag på dig", enligt utredningen.

Väntade utanför mammans bostad – familjen stoppade misshandeln

I september 2017 möttes den förföljda mannen av 25-åringen då han klev ut från porten till sin bostad. Han blev slagen och knuffades ner på marken – sedan avbröts misshandeln av en förbipasserande man i bil. I december var det dags igen. Den gången väntade 25-åringen utanför en bostad som tillhörde mannens mamma. Han blev slagen och sparkad tills hans familj stoppade misshandeln.

En liknande berättelse om hot och våld har en annan man redogjort för polisen. Även den mannen var tidigare vän med 25-åringen, tills han blev skyldig pengar för hasch som han betalade för sent. Som hämnd blev han uppsökt medan han befann sig hemma hos en vän. 25-åringen kom instormande i lägenheten och misshandlade honom med både knytnävsslag och kniv.

Offren vågade inte lämna sina hem efteråt

Den 25-årige mannen har nekat till samtliga anklagelser, förutom narkotikainnehavet. Han har medgett att han har bråkat med en av männen vid två tillfällen men hävdat att han främst försvarade sig. Västmanlands tingsrätt bedömer dock att den sammantagna bevisningen mot mannen är tillräckligt stark. De båda offren har lämnat trovärdiga redogörelser, medan den tilltalade har lämnat mycket kortfattade berättelser med synbara luckor. Männen som drabbades har berättat att de känt sig otrygga och knappt vågat lämnat sina hem.

Mannen döms till två års fängelse för olaga hot, narkotikabrott och tre fall av misshandel, varav ett var grovt. Han ska också betala 22 400 respektive 21 500 kronor i skadestånd till de båda drabbade männen. Mannen ska förbi häktad tills domen vinner laga kraft.

Mer läsning

Annons