Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närvarofusket blir en riksdagsfråga

Närvarofusk i sysselsättningsåtgärder förekommer. Det hävdar riksdagsmannen Roger Haddad (FP), angående misstankarna mot ABF.

Annons

Det var för drygt ett år sedan som Roger Haddad talade med en bekant, en man i 60-årsåldern som hade försörjningsstöd och var inskriven i en ABF-aktivitet.

– Jag frågade hur det gick och han var frustrerad. Det fanns inga krav på deltagande och nästan inga aktiviteter. De kunde i princip gå dit och skriva upp sig på en lista, sedan gå runt på stan lite och åka hem, säger Haddad.

Han beskriver den här typen av arrangemang mellan anordnare och deltagare som ”bekvämlighetsuppgörelser” och han tror att det förekommer även hos andra anordnare, till exempel inom för-eningslivet.

– Men det leder till mer passivitet och utanförskap – precis det vi vill bryta, säger han.

Roger Haddad uppmanade mannen att omedelbart söka upp sin socialsekreterare och berätta om förhållandena. Om han gjorde det och vad det i så fall utmynnade i vet inte Roger Haddad.

Nu kommer han att lyfta frågan i riksdagen. Han ställer en skriftlig fråga till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) om vad hon tänker göra för att skärpa myndighetskontrollen.

– Det krävs mer kontroll av vart skattemedel tar vägen, fler oanmälda besök, säger han.

När det gäller Fas 3 är det Arbetsförmedlingen som ansvarar. Myndigheten utvärderar anordnarnas verksamheter två gånger om året och talar då med såväl anordnare som deltagare. De senare får också intyga på heder och samvete att deras närvaro-rapportering är riktig.

Men oanmälda besök gör inte Arbetsförmedlingen.

– Det ligger inte i vårt uppdrag. Men får vi indikationer på att saker inte står rätt till så undersöker vi det, säger Kauko Leppälä, arbetsmarknadsområdeschef i Västerås.

Mer läsning

Annons