Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NCC ensamma om att ange normhyra

De hyresrätter som NCC ska bygga på Öster Mälarstrand riskerar att bli dyrare än kommunen önskat. Men ingen annan intressent talar om normhyror.

Annons
Hamntornet under uppbyggnad av NCC.

Västerås stad ville göra något åt bristen på hyresrätter och upplät mark i kvarteret Focken. Man gick ut med en markanvisning, en tävling där fem bostadsbolag kom in med förslag på hur de vill bygga och till vilken hyra. En viktig parameter var låga hyresnivåer. Kommunen valde ut NCC och Sveafastigheter.

Men som VLT berättade i fredags har kommunen och NCC nu olika uppfattning om vad man kommit överens om för hyresnivåer. Kommunen ville i markanvisningen veta snitthyra per kvadratmeter och år. NCC, å sin sida, hävdar att det var underförstått att man svarar i normhyra (se tilläggsruta).

NCC vill sätta en verklig snitthyra över 2000 kronor kvadratmeter och år, klart högre än den norm-hyra man påstår att man angett i anbudet.

VLT har läst de fyra andra anbuden och konstaterar att det inte är glasklart vad som avses i anbuden, men ingen nämner normhyra. Sveafastigheter skrev i sitt anbud: ”En 77 kvm:s lägenhet ska i genomsnitt ha en varmhyra på 1 600 kronor kvm/år. Hyrorna ska differentieras efter storlek och läge.”

Mimer talar om ”beräknad genomsnittlig hyresnivå” och Kadesjös om ”årsmedelhyra”. Peab anger ”bedömd hyresnivå, medel” och tillägger att det inkluderas ”värme, varmvatten, vatten, bredband, tv och telefon” i månadsavgiften.

– Det gick inte att likställa hyresnivåerna mellan de olika förslagen, tycker Per Widerstedt, projektchef på Mimer som anser att kommunens förfrågningsunderlag hade brister.

I dag på fastighetsnämndens möte väntas frågan komma upp till diskussion.

Hyra

Normhyra: En slags beräkningsmodell där man fastställer hyran för en tänkt trerummare på 77 kvadratmeter.

Syftet med normhyran är i första hand att göra hyresnivåerna i lägenheter i olika bestånd jämförbara.

Mer läsning

Annons