Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningen av Bäckbyskolans högstadium sparar uppemot 10 miljoner

När högstadiet försvinner förvandlas skolan till en F-6-skola för förskole-, låg- och mellanstadieelever.

Annons

Bäckbyskolans högstadieklasser läggs ner i höst.

Vikande elevunderlag ligger bakom politikernas beslut att göra om Bäckbyskolan till en F-6-skola i höst och lägga ned högstadiet. Grundskolenämnden bestämde sig definitivt i måndags för att kunna informera berörda elevers föräldrar i nästa vecka även om det formella beslutet tas först i april.

– Vi har beslutat att lägga ned högstadiet. Elevunderlaget har varit vikande under en längre tid. Föräldrarna kommer att informeras i nästa vecka, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i grundskolenämnden.

Skolan som tidigare var ett självklart val för elever i närområdet hyser i dag bara 25 procent av 470-talet högstadieungdomar som bor i skolans upptagningsområde. De som valt bort Bäckbyskolan går på olika kommunala och fristående skolor. Håkantorpsskolan har idag exempelvis fler elever än Bäckbyskolan och Rösegårdsskolan nästan lika många trots att båda är så kallade F-6-skolor och inte F-9-skolor. Skälbyskolan har också fler elever än Bäckbyskolan.

Allt som allt kommer 41 elever från nian, 29 elever från åttan och 17 elever från sjuan att flyttas från Bäckbyskolan till olika skolor i höst.

–Berörda elever kommer att erbjudas plats efter de val de själva gör.

Nämnden sparar mellan 6-10 miljoner kronor på att lägga ned högstadiet.

– Det handlar inte i första hand om att spara. Fyra femtedelar av alla elever har redan valt bort högstadiet. Är det för få elever riskerar undervisningen att bli lidande.

– Vi måste ge ungdomarna bästa förutsättningarna för att lyckas i skolan, få bra betyg. Då måste vi kunna erbjuda lärare med behörighet i rätt ämnen. Det går inte när klasserna är för små.

Läs mer: Bäckbyskolans rektor välkomnar en nedläggning av skolan: "Vi är för få elever"

Mer läsning

Annons