Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till ombildning av hyreslägenheter

Frågan om att ge Mimer direktiv om att aktivt försöka göra om hyreslägenheter till bostadsrätter på Bäckby, Vallby och fler av de västra stadsdelarna vållade en lång debatt i kommunfullmäktige. Till slut blev det öppen omröstning.

Annons

Allianspartierna hade begärt att det ska stå i direktiven att Mimer aktivt ska verka för ombildningar medan de rödgröna inte ville ha det inskrivet.

–Blandade boendeformer är ett sätt att öka integrationen i bostadsområdena, sade Roger Haddad (FP) och menade att det särskilt behövs i de västra stadsdelarna.

De rödgröna partierna sade att de inte är emot att de boende ombildar till bostadsrätter men menade att försök som gjorts visat att intresset är lågt. Mimer har haft anställda som under ett och ett halvt år aktivt försökt få de boende att bilda bostadsrättsföreningar, men det har inte lyckats.

Ulle Persson (S) hävdade att det är fel att peka ut vissa stadsdelar.

–Vi tycker att alla stadsdelar ska ha blandade boendeformer, sade hon och nämnde Hamre, Framnäs och Stallhagen som exempel på områden med ensidiga boformer.

Hon påpekade att allianspartierna under sin tid vid makten gjorde om cirka 500 lägenheter i centrum till bostadsrätter och tog bort alla hyresrätter i Hökåsen och menade att det inte var bra.

Sighild Mörlin (MP) var skarpare:

–Det är ett himla tjat om Vallby och Bäckby. Tänk om vi skulle besluta att bygga höghus på Hamre och Tallrorp, då skulle det komma ett lämmeltåg till Stadshuset med folk som inte vill ha hyresrätter.

I debatten hävdades också att Vallbybor visat intresse för ägarlägenheter hellre än bostadsrätter. Allianspartierna efterlyste ökade möjligheter till sådana.

I övrigt var ledamöterna överens om de nya ägardirektiven för bostadsbolaget Mimer.

Omröstningen avgjordes efter att stadsjuristen kopplats in. Problemet var att en ledamot var frånvarande och inte hade fått någon ersättare.

Med 29 röster mot 28 avslogs alliansens yrkande om ombildningar på väster. De två närvarande Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

Mer läsning

Annons