Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan rånoffret kanske få rättvisa

Två gånger har åklagare i Västerås lagt ned utredningen. Nu har överåklagare Marianne Ny i Göteborg beslutat att förundersökningen kring rånen mot västeråsaren Peter Slocum, hösten 2011, ska fullföljas.
De båda misstänkta ska delges utredningen, därefter ska åtal väckas.

Annons
Peter Slocum

VLT har tidigare i flera artiklar beskrivit hur ärendet lagts ned av åklagare vid två tillfällen.

Redan våren 2012 beslutade kammaråklagare Helena Lundgren att lägga ned ärendet i brist på bevis mot de två misstänkta, detta sedan en av de misstänkta varit häktad i en vecka.

Advokat Rolf Hansen, målsägandebiträde till rånoffret Peter Slocum, begärde överprövning av hennes beslut. Detta resulterade att överåklagare Tomas Häggström i Stockholm, beslutade att för-undersökningen skulle återupptas.

Ärendet hamnade då på kammaråklagare Johan Fahlanders bord:

– Jag skrev omgående direktiv till utredarna på polisen, men det tog lång tid innan jag fick svar på mina frågor och funderingar, säger Fahlander som senare, närmare bestämt den 2 september i fjol, beslutade att än en gång lägga ned utredningen:

– Jag gjorde en bedömning av bevisläget och kom fram till att det inte räckte för att väcka åtal, säger han.

Men Rolf Hansen nöjde sig inte med detta utan klagade ännu en gång på nedläggningsbeslutet.

Och ännu en gång och har Hansen fått gehör. I sitt överklagande skrev Rolf Hansen bland annat att han tyckte någon annan åklagarkammare än den i Västerås skulle hantera ärendet.

Överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg har nu beslutat att ärendet ska fullföljas till åtal.

”Vid min genomgång av ärendet finner jag att det som framkommit under förundersökningen torde ut-göra tillräckliga skäl för åtal avseende brott som är att rubricera som rån, bedrägeri, övergrepp i rättssak samt olaga hot”, skriver hon.

– Det är bara att konstatera att jag har gjort en felaktig bevisvärdering, kommenterar Johan Fahlander.

De båda misstänkta ska nu delges förundersökningen. Därefter ska det, enligt beslutet, väckas åtal.

Rånoffret Peter Slocum är naturligtvis nöjd med beslutet:

– Jag ser verkligen fram emot en rättegång. Äntligen kanske rättvisa kan skipas i de här händelserna, säger Peter Slocum, som ännu inte fått någon ersättning för de drygt 10 000 kronor som rånarna kom över.

– Nej, i och med att ingen dömts för rånen har inte försäkringsbolaget betalat ut något, säger Peter Slocum, som i sina vittnesmål pekat ut de misstänkta.

En av rånarna lämnade dna-spår i hans lägenhet och en blev tagen på bar gärning i anslutning till Peter Slocums dåvarande lägenhet på Pettersberg.

Mer läsning

Annons