Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tekniksatsning växer fram i Skrapan

Wijkmanska gymnasiet ska från och med kommande höst flytta från Wenströmska till city, där kontakten och samarbetet med industrin ska bli än mer intim.

Annons
hyresgäst. Kommunen har förbundet sig att hyra lokalerna i Skrapanhuset för Wijkmanska gymnasiets räkning under tio år av fastighetsägaren Hestia, där årshyran ligger på runt fem miljoner kronor enligt verksamhetschefen Leif Larsson.Foto: Peter Jaslin

Västerås. 2009 uttalades första tanken om ett teknikcentrum i stan och efter en del turer bestämdes för knappt ett år sedan att Wijkmanska gymnasiet ska flytta in till östra sidan av Skrapanbyggnaden, men huvudingång från Karlsgatan.

I samma lokaler kommer Expectrum, en allomfattande tekniksatsning inom Västerås stad, att finnas.

– Det här blir en nytändning för alla och vi kommer att få bättre samarbete med teknikföretagen, säger Sven Fallgren som är nytillträdd rektor på skolan.

Just samverkan med diverse industriföretag, stora som små, ska göra att utbildningarna inom Wijkmanska ska fyllas med tekniskt intresserade ungdomar, hoppas verksamhetschefen Leif Larsson på Västerås stad.

– Det här blir en modern och kvalitetsledande gymnasieskola. Genom flytten hit blir vi vassare, tror han.

Skolans lokaler omfattar knappt 4 000 kvadratmeter i tre våningsplan och kommer att ha få väggar. Konceptet tilltalar Martin Kristiansson, vd för Lundbergs plåt.

– Det här känns jättespännande. På den gamla skolan har det nog varit svårt att locka elever och det påverkar ju oss inom industrin också. Det här blir ett lyft, säger han.

Mer läsning

Annons