Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny yrkesutbildning drar igång – ska rusta VA-nätet i Västerås framöver

Många vatten- och avloppssystem i Mälardalen börjar bli gamla och är i stort behov av renovering. Men det saknas folk som kan utföra jobben. Därför startar Folkuniversitetet en ny utbildning för framtida VA-projektörer i Västerås.

Annons
Arkivbild: Annika Fredriksson

För att säkerställa en bra vattentillgång i framtiden planerar VA-branschen flera stora arbeten de kommande åren och till de jobben behövs kompetent yrkesfolk. Därför har Myndigheten för yrkeshögskolan gett Folkuniversitetet i uppdrag att starta yrkeshögskoleutbildningar för framtida VA-projektörer. Det handlar om tvååriga heltidsutbildningar med start hösten 2018. Folkuniversitetet, region Mitt, kommer att ge utbildningarna i Västerås och Gävle.

- Branschen står inför stora utmaningar, berättar Viktor Bergman utbildningsledare på Folkuniversitetet, en av dem är kompetent arbetskraft då generationsväxlingen ser ut att drabba VA-området hårt. En annan utmaning är det viktiga samspelet med omgivande aktörer. För ett framtida hållbart samhälle krävs gemensam planering.

För att säkerställa att utbildningarna förmedlar korrekt och efterfrågad kompetens, samverkar Folkuniversitetet med företag och organisationer inom VA-området, skriver Folkuniversitetet i ett pressmeddelande.

Läs även:

Gör om ditt hem med hjälp av näsan: "Doft är ofta det första man märker"

Snart blir det dyrare med vatten och avlopp i Hallsta

Mer läsning

Annons