Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odramatiskt maktskifte i Vänsterpartiet

Vänsterns nya toppnamn ser inget problem med att arbeta som samhällskunskapslärare. ”Det står inte i skollagen att man måste förespråka marknadsekonomi.”, säger Vasiliki Tsouplaki.

Annons
Vänsterpartiet valde vilka som ska representera partiet i valet. Foto: Erik Högström

Får hon själv bestämma tar hon gärna ordförandeplatsen i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden vid ett eventuellt maktskifte i kommunen. Hon tycker inte att hon blir jävig för att hon arbetar som lärare.

- Vi är ett arbetarparti så vi tycker att det är viktigt att man inte alltid har ett arbetsgivarperspektiv från kommunens sida.

Vet dina elever att du är aktiv vänsterpartist?

- Jag tror att de flesta vet det, de märker att jag är borta på politiska uppdrag ibland.

Hur ser du på att du kan jobba som samhällslärare när en sverigedemokrat fick sparken på en skola i Stockholm?

- Jag tycker det är en svår diskussion om hur man förhåller sig till det. Sverigedemokraterna ser vi som odemokratiska då de gör skillnad på olika människor. Det står inte i skollagen att man måste vara för marknadsekonomi.

Tsouplaki valdes enhälligt till ny etta på Vänsterpartiets kommunala lista i Västerås. Hon är 29 år gammal från Morgongåva och arbetar som gymnasielärare i Eskilstuna.

Valet kommer inte att innebära någon större förändring i partiet och den gamla ettan, Per Lithammer, kommer stå på partiets andraplats.

- Jag och Per Lithammer har haft ett bra ”teamwork”. Han märkte väl att jag ville göra mer, säger hon efter omröstningen.

Hon har suttit i kommunfullmäktige sen valet 2006 och gick med i Ung vänster 1994, så hon var 14 år gammal. Bristen på erfarenhet tror hon vägs upp av att hon inte är fast i gamla hjulspår.

- Ingen kan vara expert på allt. Och jag är inte rädd för att fråga när jag inte förstår vissa saker. Många som har suttit längre har för mycket prestige för det. Handlar det om gamla frågor så får man hjälp av sina partikamrater.

Vilken är eran viktigaste fråga inför valet?

- Det är att bygga ut välfärden.

Kan du inte svara mer konkret?

- Alla medborgare ska få den service av kommunen som de har rätt till. Sen tycker vi att rätt till heltid ät en viktig fråga för att åstadkomma det.

Vasiliki Tsouplaki tror att det kan sticka ut en del att Vänsterpartiet väljer en ung kvinna med ett ”konstigt namn”, som hon själv säger. Partiets valstrategi är också att komma närmare väljarna. Istället för att propagera för sin politik ska de lyssna på vad Västeråsarna vill.

- Vi tycker att det är bättre att åka ut till Skiljebo eller Råby och fråga vad invånarna vill ha, säger Tsouplaki.

Vad är er målsättning inför valet?

- Vi har inte bestämt en officiell målsättning men det vore häftigt om vi kunde få sex mandat, eller dubbla till åtta.

Vänsterpartiet har fyra mandat i kommunfullmäktige idag. På lördagen röstade ett 40-tal partimedlemmar om listorna inför kommunalvalet. Inga frågor om politisk inriktning avhandlades. Omröstningen genomfördes utan överraskningar.

Vasiliki Tsouplaki är Vänsterpartiets toppnamn sen lördag den 13 februari.

Mer läsning

Annons