Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenig rätt dömde man för strypgrepp på hustrun

Halva tingsrätten ville döma den 39-årige västeråsaren strängare – men halva tingsrätten menade att misshandeln var ringa.

Annons

En 39-årig man från Västerås har av Västmanlands tingsrätt dömts till dagsböter för ringa misshandel.

Brottet riktade sig mot mannens hustru och ägde rum på hösten 2016 i parets gemensamma bostad, en bostad som kvinnan sedan dess lämnat.

Kvinnan berättade att mannen sparkat och slagit henne, med såväl knuten näve som öppen hand, samt tog strypgrepp så hon fick svårt att andas och rivmärken på halsen. Mannen sade åt henne att lämna lägenheten, hon ringde en bekant och fick bo hos henne tillfälligt.

Mannen nekade till att ha utövat något våld, kvinnan hade – sade han – lämnat hemmet tillfälligt.

Två nämndemän ansåg att det bara var greppet om halsen och rivsåret som kunde bevisas. Det taxerade de till ringa misshandel och 40 dagsböter à 310 kronor, sammanlagt 12 400 kronor. Skadeståndet om drygt 30 000 kronor som kvinnan krävt nekades hon eftersom det brott mannen dömdes för var så ringa, enligt nämndemännens bedömning.

Rättens ordförande samt en nämndeman ansåg att brottet var allvarligare än så och borde bedömas som misshandel, en misshandel som normalt skulle ha lett till fyra månaders fängelse men som den ostraffade 39-åringen hade kunnat sona med villkorlig dom och samhällstjänst. Ordföranden och nämndemannen ansåg också att skadestånd hade kunnat utgå om deras uppfattning om brottets allvar blivit den slutliga domen.

Men eftersom röstetalet blev 2-2 vinner den för den åtalade lindrigaste påföljden – dagsböterna utan skadestånd.

Mer läsning

Annons