Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad bemanning på Pilfinksgården ska lösa problemen

För låg bemanning har resulterat i flera incidenter på äldreboendet Pilfinksgården. Nu lyder kommunen IVO och förstärker nattbemanningen.

Annons

IVO, inspektionen för vård och omsorg, har gjort flera oanmälda besök på Pilfinksgårdens äldreboende i Råby centrum. Detta efter att man redan förra året larmade om att nattpersonalen saknar uppsikt över de boende och därmed inte kan hjälpa dem snabbt om behov skulle uppstå.

Med anledning av den tidigare kritiken inrättade kommunen ett mobilt team som vid behov kan rycka in på Pilfinksgården. Det är dock inte tillräckligt, konstaterar IVO efter de oanmälda nattbesöken.

"Enskilda med demensjukdom eller demensliknande symtom får inte sina behov av hjälp och stöd samt samt trygghet och säkerhet tillgodosedda nattetid", skriver IVO.

Demensboendet Pilfinksgården på Råby måste utöka personalstyrkan.

På demensboendet, som drivs av Västerås stad, bor det 47 personer fördelade på sex avdelningar. Nattetid arbetar två undersköterskor med att bistå de boende, vilket är för få. Det händer att en avdelning är helt obemannad upp till en timme, om något inträffar som kräver insatser på andra håll.

Enligt en granskning av tidningen Kommunalarbetaren har Västerås landets lägsta bemanning inom äldrevården. I genomsnitt går det fem boende på varje personal, bemanningen är lägst på natten.

Under veckan har också P4 Västmanland rapporterat om brister på Pilfinksgården. Bland annat upptäckte en anhörig att hennes pappa hade avföring på sin tandborste.

I veckan beslutade Styrelsen för Västerås stad Vård och omsorg att utöka nattbemanningen med en tjänst. Det mobila teamet ska även i fortsättning vara berett att rycka ut till Pilfinksgården om behovet uppstår.

Mer läsning

Annons