Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för arbetsmiljön på arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket är det statliga verk som ansvarar för tillsynen av arbetsmiljön i Sverige. Nu har verkets egna skyddsombud slagit larm om den egna arbetsmiljön.

Annons

Västerås/ Örebro. Bakgrunden är, vilket VLT rapporterade om i november 2013, att Arbetsmiljöverket av ekonomiska skäl tvingats till nerdragningar av verksamheten.

Tio distrikt blev fem regioner. Regionkontoret för region Mitt där Västmanland ingår hamnade i Örebro. Inom en nära framtid stängs regionkontoren i Gävle, Karlstad och Västerås, endast filialkontoret i Falun behålls inom regionen som omfattar Värmland, Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Örebro och Västmanlands län.

Tidpunkten för stängningen av bland annat Västeråskontoret är satt till september i år. Men nu begär Arbetsmiljöverkets skyddsombud inom region Mitt att stängningen av regionkontoren skjuts upp till mars-april 2015.

Anledningen är, skriver Arbetsmiljöverkets skyddsombud, att frågan om hur de arbetsmiljöinspektörer som i dag arbetar över stora geografiska områden ska kunna sköta sitt arbete om det bara finns kvar två fysiska kontor på ett geografiskt stort område.

Skyddsombuden skriver att det kan bli ”förödande” för dem som arbetar på fältet och efterlyser mer utbildning i att använda de nya tekniska hjälpmedel som behövs.

Mer läsning

Annons