Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsakade krock för tre bilar – döms för vårdslöshet

En kvinna i 70-årsåldern från Köping har dömts till dagsböter för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Hon döms för att ha vållat en trafikolycka vid Törundakorset mellan Kolbäck och Dingtuna.

Annons

Det var vid lunchtid den 24 oktober 2017 som olycka inträffade. Kvinnan kom körande från Kolbäckshållet mot Törundakorset, alltså korsningen länsväg 558 (Köping-Munktorp-Kolbäck-Törunda) och riksväg 56.

Där skulle hon vidare mot Västerås och skulle alltså svänga vänster i T-korsningen. Samtidigt kom två bilar körande på riksväg 56, en från Västeråshållet och en från Eskilstunahållet.

Kvinnan från Köping hade väjningsplikt, men körde trots det ut i korsningen. Hon körde därvid in i högra sidan på bilen från Västeråshållet, den bilen for av krockvåldet över till mötande körfält och krockade med bilen från Eskilstunahållet.

De två som färdades i bilen från Eskilstunahållet fick lindriga skador. Mannen som körde bilen från Västeråshållet fick revbens- och bäckenbrott och har än i dag ont efter olyckan.

Polis och åklagare ansåg att kvinnan genom att inte observera väjningsplikten varit vårdslös i trafiken och vållat de skadades kroppsskador. Hon åtalades vid Västmanlands tingsrätt.

Inför rätta sade hon att hon haft körkort i mer än 50 år och att hon visserligen såg bilen från Västeråshållet, men att den måste ha kommit väldigt fort.

Västmanlands tingsrätt fann att den åtalade kvinnans bedömning att det var riskfritt att köra ut var ”mycket märklig” eftersom den andra bilen måste ha befunnit sig mycket nära korsningen. Rätten drog slutsatsen att kvinnan var ouppmärksam och borde inte ha kört ut som hon gjorde.

Hon döms därför för vårdslöshet i trafik och vållande av kroppsskada. Straffet blir 70 dagsböter à 70 kronor, sammanlagt 4 900 kronor. Huruvida vårdslösheten får några följder för den dömda kvinnans körkortsinnehav är upp till Transportstyrelsen att avgöra.

Mer läsning

Annons