Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På fredag öppnar Vedbobacken

Över Vedbobacken snöar det just nu för fullt och dygnet runt. Tack vare att flera snökanoner är i gång för att göra backen åkbar kan skidsäsongen därför starta där på fredag.

Annons

Även om temperaturen skulle slå om och det blir plusgrader de närmaste dagarna efter säsongspremiären, är det ingen risk att snön smälter på skidanläggningen.

– Nej, när kanonsnön väl ligger där så blir den kvar, den är kompaktare än natursnö. Om en snöflinga kan liknas med en hand i utseende så är kanonsnöflingan en knytnäve, säger Martin Landås, Västerås slalomklubb.

Under måndagen var fyra snökanoner i gång på olika ställen kring Vedbobacken.

– Barnbacken kommer att bli färdig först, sedan tävlingsbacken. Men vi kommer att göra iordning alla backar, sa Tommy Lundberg, som den här dagen åkte runt med snöskoter för att kontrollera att alla snökanoner fungerade som de skulle.

För att köra snökanoner krävs minusgrader i tre, fyra dygn. Trots att vintern hittills varit ovanligt mild så är inte skidsäsongen i backen så mycket försenad.

– Det var ju synd att vi inte kunde köra i gång backarna under jullovet, då brukar vi normalt ha öppet. Men vi är bara två veckor senare än förra säsongen, säger Martin Landås.

Klockan 17 på fredag öppnas alltså anläggningen.

Kanonfint före. Tommy Lundberg åker runt på snöskoter i snöyran för att kontrollera att de fyra snökanonerna i backarna sköter sin uppgift, för på fredag är det dags att öppna skidanläggningen Vedbobacken. Foto: Rune Jensen

Mer läsning

Annons