Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På torsdag försvinner den

Snart är 50-öringens saga all. På torsdag är sista chansen att betala med den lilla bruna slanten. Inte heller i automaterna går det att betala med myntet.

Annons

Förmodligen är det inte så många som saknar 50-öringen, som ligger och skramlar i plånboken. Riksbankens undersökningar visar att 50-öringen nästan inte används längre och två av tre svenskar tycker inte att den behövs. Dessutom vill handeln avskaffa myntet för att förenkla hanteringen av mynt.

Dags att göra sig av med den lilla bruna slanten alltså. Det finns många möjligheter att skänka bort pengarna. På bankerna finns insamlingsbössor vid kassorna. Pengarna går till välgörande ändamål. VLT har kollat med Swedbank och Handelsbanken, men det finns fler banker som har växelautomater och som tar emot mynten från sina egna kunder.

Stadsmissionen i Västerås samarbetar med Stadshotellet. Vid hotellets entré finns en fontän, önskebrunnen, där du kan slänga dina mynt. Pengarna går till Stadsmissionens verksamhet.

Det finns ju också en mängd automater där vi kan betala med 50-öringar. De programmeras om för fullt för att vara klara till den 30 september.

Rolf Sandersjöö, på Selectas tekniska support, berättar att kaffemaskinerna programmeras om på ett enkelt sätt. Allt ska vara klart till i morgon, första oktober.

Göran Larsson på kaffe-automatsföretaget Jede i Västerås håller med.

– Lägger man i 50-öringar i automaterna efter den 30 september kommer de bara ut igen. Det går inte att betala med dem.

50-öringen

Efter den 30 september 2010 går det inte längre att betala med 50-öringen. Men öret kommer att finnas kvar som räkneenhet.

En vara kan alltså fortfarande kosta till exempel 5,50 kr i affären. Men om du betalar kontant avrundas priset. 1–49 öre avrundas nedåt och 50–99 öre avrundas uppåt. Betalningar med kort påverkas inte av att 50-öringen blir ogiltig.

Fram till den 31 mars 2011 kan 50-öringen lösas in på banker.

Källa: Riksbanken

50-öringens värde genom åren

  1500-talet räckte 50-öringen till lön ett helt år för en mjölkpiga.

1935 till en biobiljett

1955 till en liter mjölk

1968 till en glass (puckstång)

1976 till en dagstidning

2009 till pant på en burk

Mer läsning

Annons