Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa blev den som förlöste

Den 41-åriga förstföderskan födde sitt barn utan hjälp av barnmorska – trots att hon var inlagd på BB. Barnets pappa fick ta emot babyn vid förlossningen. Nu kritiseras barnmorskan.

Annons
På BB. En undersköterska som kom in i förlossningsrummet såg att bebisen var på väg ut och att pappan tog emot barnet. Personerna på bilden är inte de som är med i artikeln. Foto Jurek Holzer/SvD/ Scanpix

LÄNET. Strax efter midnatt en natt i april 2012 kom kvinnan till förlossningsavdelningen vid Västerås lasarett. På eftermiddagen glesnade värkarna och kvinnan fick därför dropp för att förstärka värkarbetet.

På kvällen övertog den nu kritiserade barnmorskan ansvaret för kvinnan, men de blivande föräldrarna lämnades flera gånger ensamma i förlossningsrummet.

Klockan 00.07 larmade paret och en undersköterska gick in till dem. Hon såg då att babyn var på väg ut och att pappan tog emot barnet.

Barnmorskan larmades och när hon kom in stod mamman vid sängen. Hon hade lagt barnet framför sig och torkade av det. Babyn skrek och hade fin färg.

Mamman anmälde det hela till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu ger barnmorskan kritik: Den vård och behandling kvinnan fick var bristfällig.

Barnmorskan borde ha övervakat patienten i slutskedet av förlossningen och inte enbart förlitat sig på elektronisk övervakning under så lång tid som 30 minuter.

Barnmorskan menar att det är omöjligt att ständigt vara i ett enda rum eftersom hon ansvarar för flera. Hon uppfattade att paret ville vara själva så mycket som möjligt och litade på att de skulle larma i tid.

Mer läsning

Annons