Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar att spara hos eleverna

De arbetar med fil och tång. Med starka kemikalier och damm i näsan skapar de glittrande, skrikande eller romantiska naglar. Redan i tvåan tar Stil- och trendeleverna på Carlforsska emot sina första kunder.

Annons
I skolsalongen. Michaela Melin får sina naglar filade av Julia Sandström och Miriam Erkapers. När de avslutat studierna på Carlforsska gymnasiets Stil- och trendprogram vill de jobba med naglar på heltid. Än så länge tar de emot kunder i skolans salong på tisdagar och fredagar.

Eleverna sitter tre och tre vid borden. En märkbar lukt av lack ligger i lokalen, men det känns ändå som man hälsar på My little pony. Alla färgers lack, burkar med glitter och fjärilsstämplar.

– Vi har haft en del manliga lärare från skolan som fått manikyr, men då hoppar vi över lacket, berättar Birgitta Wikström, som är lärare på Stil- och trendprogrammet på Carlforsska gymnasiet.

Oftast är det elevernas bekanta som kommer för att snygga till sina naglar.

– Det händer att det kommer folk helt utifrån, det spelar ingen roll, det är alltid kunden som bestämmer vad vi gör, säger Michaela Melin, som får naglarna filade av två klasskompisar.

En blick på reporterns stubbade naglar visar att hon analyserar ”kunden” väl.

– Jag skulle göra en kort förlängning, men inget märkvärdigt, säger hon,

Hennes naglar blir filade av Julia Sandström och Miriam Erkapers, de håller i varsin hand.

– Det är jättemycket filande hela tiden, det är det tråkigaste, säger Miriam Erkapers.

Skillnaden på att gå till en elev i stället för en ”riktig” salong är tiden.

– Det tar längre tid eftersom eleverna inte har så mycket rutin. Å andra sidan kanske de går in i kunden och analyserar mer, säger Anna-Lena Karlsson på Praktiska gymnasiets frisörlinje.

Mer läsning

Annons