Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilgrimsfalkarna i Östra hamnen har fått nya ungar – snart redo att testa sina vingar

För andra året i rad har pilgrimsfalkarna som häckar på silon i Östra hamnen i Västerås fått ungar. Nu börjar de bli redo för sin första flygtur.

Annons
Arkivbild. Så här söta var fjolårets falkungar när de vägdes och ringmärktes den 15 juni 2017.

År 2015 lyckades den första pilgrimsfalkshäckningen i Västmanland på över 60 år och även i fjol kunde VLT berätta att falkarna på silon hade fått ungar.

Här kan du se ett Tv-inslag från i fjol när de duniga falkungarna ringmärktes. Här kan du även se ett bildextra från ringmärkningen av ungarna som föddes 2017.

Nu har falkarna alltså fått ungar igen, rapporterar P4 Västmanland på lördagen. De tre ungarna, en hane och två honor, är runt 40 dagar gamla och börjar bli redo för sin första flygtur.

– De är ute på silokanten och flaxar med vingarna i försök att lära sig att flyga, säger Johan Karlsson, ordförande för Västmanlands ornitologiska förening till radion.

Projekt pilgrimsfalk i Västmanland startade sommaren 2011. Då fick projektet sina första tre pilgrimsfalkungar från Nordens Ark som placerades i en bolåda på vattentornet på Skallberget. Sedan dess har både Västerås och Köping lyckats få häckande par och näst på tur är Arboga.

Mer läsning

Annons