Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plåster mot smärtor mera poppis än piller

Det smärtstillande plåstret Norspan säljer bättre än Alvedon. Men plåsterlappen har mer än en baksida.

Annons
Bästsäljare. Förra året lade vi mer pengar på Norspan än Alvedon.

Västerås. Den populära men vanebildande värktabletten Tradolan ströks från listan över rekommenderade behandlingsmetoder 2013. Samtidigt seglade ett annat läkemedel upp på försäljningslistan: det smärtstillande plåstret Norspan.

– Utbudet av smärtstillande har minskat och är än mindre för äldre. Norspan hittade verkligen en nisch där, säger Inge Eriksson, ordförande i Landstinget Västmanlands Läkemedelskommitté.

Plåstret innehåller buprenorfin, som har samma vanebildande effekt som Tradolan. Men enligt Anna Rundcrantz, produktchef på Mundipharma som tillverkar plåstret, är risken liten för att bli beroende.

– Det utsöndrar en låg dos under lång tid. Man får en jämn koncentration i blodet, inte alls som med tabletter där effekten kommer på en gång.

Problemet är att plåster, till skillnad från piller, inte försvinner när de konsumeras. Eftersom de är miljö-granskade får de slängas i de vanliga hushållssoporna.

– Det finns en marknad bland missbrukare i att använda begagnade plåster, säger Inge Eriksson.

Anna Rundcrantz ser inte det som något stort problem eftersom det är krångligt att utvinna substansen ur plåstret. Hon rekommenderar ändå att de lämnas in på apoteket efter användning.

Mer läsning

Annons