Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis frias från bedrägeriåtal

En polis i 40-årsåldern från Västerås frias från misstankar om att ha försökt lura sin arbetsgivare, polismyndigheten i Västmanland, på pengar.

Annons

I november 2013 väckte åklagare vid riksenheten för polismål åtal mot polisen sedan polismyndigheten i Västmanland upptäckt att polisen fått för mycket i lön.

Enligt åtalet hade polisen under tiden november 2011 till 31 januari arbetat 75 procent men trots detta haft lön motsvarande en heltidstjänst. Åklagaren ansåg att polisen vilselett arbetsgivaren genom att inte ansöka om arbetstidsförkortning och trots det arbeta 75 procent mot heltidslön, och på så sätt fått nästan 100 000 kronor för mycket i lön.

Vid rättegången framgick dock allvarliga problem med de två datorsystem som användes; i det ena stod registrerat att polisen arbetade 75 procent, i det andra stod registrerat att polisen skulle få heltidslön. Men bara det sistnämnda hade kopplingar till löneutbetalningen.

Alla fackliga företrädare i landet har tagit upp problemen med löneutbetalningar.

Västmanlands tingsrätt kommer fram till att polisen inte vilselett arbetsgivaren utan faktiskt i ett av systemen angivit 75 procent i tron att det samkördes med lönen. Eftersom polisen arbetade mycket skift var också månadslönen så skiftande att inte heller en högre summa ledde till misstankar om för hög lön.

Mer läsning

Annons