Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis "slog" på sig själv

Polismannen gjorde förbjudna dataslagningar - på sig själv.

Annons

En polisman i Västmanlands län kommer inte att mista sitt arbete, även om han befinns skyldig till ett brott han åtalats för.

Det är beslutet från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Polismannen, som är i 50-årsåldern och kommer från norra delen av länet, utförde under flera månader 2010 upprepade sökningar på sig själv i polisens olika register. Det är förbjudet utan tillstånd och brottet rubriceras som dataintrång, något som polismannen åtalats för vid Västmanlands tingsrätt.

Personalansvarsnämnden framhåller i sitt beslut – där nämnden kom fram till att mannens tjänst som polis inte är i fara – att han hade kunnat söka tillstånd från Rikspolisstyrelsen för att för privat bruk ta fram uppgifterna om sig själv och att det då varit fullt tillåtet.Rättegången – som fäller eller friar polismannen – har ännu inte hållits.

Om dataslagningarna gällt utomstående personer hade ansvarsnämndens bedömning med all säkerhet varit annorlunda; exempelvis uttalade ansvarsnämnden år 2010 att en polisanställd i ett annat län som gjorde dataslagningar på sin sambo sannolikt skulle mista tjänsten vid fällande dom.

Mer läsning

Annons