Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis snattade i tjänsten

Det var inre röster som uppmanade polisen att stjäla saker. På onsdagen dömdes han för snatteri.

Annons

Polismannen, i 60-årsåldern, berättade under rättegången att han försökt kämpa emot rösten men då höjde ”den” tonläget och började skälla på honom.

Det var i juli förra sommaren som polisen greps under sin semester då han bland annat stulit varor från Akademikbokhandeln och Cerverabutiken i Punkt.

Han blev anhållen och en husrannsakan gjorde i hans hem. Där hittade hans kollegor misstänkt stöldgods för närmare 90 000 kronor – i mängder av plastkassar som låg i hall och vardagsrum. Saker som stulits under en knapp månad.

När han greps blev han både lättad och kände stor ångest över vad han gjort. I ett förhör sa han:

” Det var ju när man körde radiobil och fick tag på tjyvar, då tyckte man ju att det var bedrövligt att dom tog saker. Och nu har jag gjort samma sak själv."

Polismannen stod åtalad både för stöld och snatteri men frias för det strängare brottet. Enligt domstolen går det nämligen inte att bevisa att mannen stulit för mer än 1000 kronor per gång – därför ska varje tillfälle betraktas som en enskild gärning.

Polisens snatterier kan inte heller ses som ”planlagda” eller ha ”präglats av särskild förslagenhet”, anser domstolen. Däremot var han i tjänst under några av tillfällena.

Straffet blir skyddstillsyn kombinerad med psykiatrisk behandling.

Mer läsning

Annons