Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen försöker värva tjallare

VLT kan i dag avslöja hur polisen försöker värva ex-kriminella att bli tjallare.

Annons

23-årige Markus är en av dem som råkat ut för polisens enträgna övertalningsförsök. Han har blivit lovad både ”belöningar” och skydd. Nu rasar hans advokat mot polisens arbetsmetoder.

VLT har filmat ett samtal mellan Markus och polisen där de försöker få honom att bli informatör. De vill träffa Markus ”bara fem minuter” för att berätta om den plan de har för honom. De accepterar inte hans nej.

- Vi vill inte djävlas med dig, tvärtom. Vi vill ju att du ska arbeta med oss. Vi kan vara din nödutgång i framtiden, säger en av poliserna.

Markus förklarar gång på gång att han inte är intresserad av deras erbjudande, att han själv riskerar sin egen säkerhet. Han säger till dem att han är trött på att de står utanför hans bostad, att han är less på deras samtal.

- Det behöver ju inte bara gälla dig, det kan ju gälla din flickvän eller din pappa.

På grund av det som hänt har Markus tvingats sjukskriva sig. Han känner sig rädd och vill helst inte gå ut.

- Polisen har ju försökt tvinga mig till något jag inte vill, det känns inte bra. Jag känner mig psykiskt instabil, säger Markus.

Hans advokat Per Svedlund är kritisk till polisens arbetsmetoder.

- Om det här är att beivra brott, att försöka få någon mot hans vilja att bli tjallare, ja, då blir jag förtvivlad. 

Svedlund menar att det är en sak om polisen försöker luska bland kriminella, ungefär som dåtidens kvarterspoliser gjorde.

– Det här är rena rama trakasserierna. Jag vet inte vad som hänt med polisen i Västmanland det senaste året – jag har flera klienter som har berättat att de blivit utsatta för liknande saker. Jag får höra att det viftas med femhundringar hit och dit. Man kan tro att poliserna har suttit och tittat på Johan Falk-filmer och sedan blivit inspirerade. Det får vara nog nu – för mig luktar det tjänstefel.

Vad har du för bild av Markus? Är han trovärdig när han säger att han vill leva ett hederligt liv?

– Ja, det är min uppfattning. Det han har gjort tillhör ungdomens nyfikenhet och försyndelser. Nu har han blivit både äldre och förståndigare, jag tror på hans avsikter. Och det kan jag inte säga om alla, säger Per Svedlund.

Markus gick i alla fall inte med på polisens förslag. 

- Det skulle jag aldrig göra, säger han.

Lyssna på delar av samtalet.

Fotnot. Markus är ett fingerat namn.

Har det hänt dig? Hör av dig via mejl till [email protected]

Mer läsning