Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för åldringsbrott: Stal från 89-åring – låtsades senare vara polis

Polisen söker vittnesuppgifter till vad som beskrivs som en ful stöld. Först tog sig en man in i en 89-årig kvinnas lägenhet. Några timmar senare ringde samma man och utgav sig vara från polisen, för att lura kvinnan på ytterligare pengar.

Annons

Händelsen utspelade sig söndagen den 19 mars. En 89-årig kvinna handlade på Netto på Bangatan. När hon kom hem befann sig två för henne okända män utanför hennes hemadress på Vitmåragatan, intill en liten mörk bil. De erbjöd sig att hjälpa henne med hissdörren. En av dem följde henne in i trapphuset och följde sedan efter henne till lägenheten. Han ska ha varit påstridig, bett om att få låna toaletten och ville fylla på sin vattenflaska.

När mannen lämnade lägenheten märkte kvinnan att hon hade blivit av med kontanter. Senare under dagen fick 89-åringen ett samtal från gärningsmannen, som då utgav sig vara från polisen. Han sade att hennes bankkort var upphittat och att han behövde hennes kod. I tron att hon hjälpte polisen med utredningen gav kvinnan honom koden via telefon.

Gärningarna rubriceras som grov stöld. Polisen söker nu vittnen till händelsen och vill samtidigt varna andra.

– Det kan vara folk som varit utsatta och inte har reagerat. Nu när de är i farten försöker vi arbeta brottsförebyggande, så att det inte händer fler, säger Martina Saghamre, befäl vid polisens länskommunikationscentral.

Gärningsmännen var två till antalet: En stal pengarna medan den andre stannade vid bilen. Den mer aktive av dem beskrivs vara i 30-årsåldern, av lite kortare längd och talade svenska.

Har du sett två personer som uppträtt misstänkt, eller en bil som stämmer in på signalementet? Kontakta polisen på nummer 114 14.

■ ■ TIPSA! Vet du mer, eller har drabbats av något liknande? Kontakta vlt.se via telefon: 021-199 199, e-post: [email protected], mms/sms: 72021eller Tipsa-tjänsten.

Mer läsning

Annons