Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker: Sigmatorget ger Sovjetkänsla

När förslaget till nytt stiftskansli visades upp gick Göran Landerdahl (FP) och hans parti i taket.
– Nu kan vi inte låta det fortsätta. Rätt många har hört av sig och sagt att nu får det vara nog. Det resulterade i en skrift som blir en del av Folkpartiets valprogram. Stan får inte bli ännu fulare.

Annons
Starkt kritisk. Göran Landerdahl (FP) tycker att det är dags för politikeran att ”sätta ner foten”.

Men redan innan Stiftskansliets trevåningskåk dök upp på arenan var Göran Landerdahl och Folkpartiet missbelåtna med stadens utformning.

Bland annat Sigmatorget, Engelbrektsplan, citys föga sittvänliga ”puckar” nämns i programmet som misslyckanden. ”Få uppskattar den känsla av ’sovjetförstad’ som Sigmatorget för närvarande har”, skriver partiet.

Landerdahl säger att när han för rätt många år sedan satt i byggnadsnämnden fick han höra att politikerna inte skulle lägga sig i estetiska frågor ”för sådant begriper ni inte”.

– Men tjänstemännen måste ha något att rätta sig efter, säger han. Det är ändå politikerna som har ansvaret, då måste vi i alla fall kunna lägga ut vissa riktlinjer, även om vi inte ska lägga oss i detaljer.

Nu är du andre vice ordförande i fastighetsnämnden och som sådan har du ju ändå ett visst inflytande över stadens utformning?

– Jodå. Och fastighetsnämnden har en väldig massa åsikter. Vi upprättar exploateringsavtal, men slutligen är det ju byggnadsnämnden som bestämmer utformningen. I vissa delar har hela nämnden haft synpunkter, i andra bara alliansen.

Han nämner restaurangen i Stadsparken och höghuset i hamnen som exempel på byggnader där fasadlösningarna fått helhetsintrycket att haverera. Och han säger att Stiftskansliet självklart måste få lösa sina lokalproblem, men att det får ske på något mindre störande sätt än den skiss som presenterats.

Magnus Edström (MP) är kommunalråd och ordförande i den av Landerdahl kritiserade byggnadsnämnden.

Först skrattar han lite när han får Göran Landerdahls synpunkter återberättade:

– Ja, det här är ju en av Sveriges äldsta städer. Man får fråga sig hur mycket man hinner påverka utseendet under en mandatperiod.

Men sedan håller han också bitvis med Landerdahl:

– Rent generellt tycker jag att byggandet har varit för enformigt de senaste åren. Vart man än åker ser det ut som Hammarby sjöstad.

– Och en sak som gör Västerås onödigt fult är de många och stora trafiklederna. En del av dem borde ersättas med grönytor.

Han säger också att han ändå tycker att det nya Sigmatorget är ”ett lyft”, men håller med om att där finns för lite grönt. Varutunneln under torget begränsar möjligheterna till plantering, men lite bättre ska det bli.

Och så då stiftskansliet, den utlösande faktorn:

– Ja, vi har ju skickat ut det första förslaget på samråd. Och visst, jag kan hålla med om att det ser lite tungt ut.

Droppen. Nu får det vara nog, tyckte Göran Landerdahl när han såg det här förslaget till stiftskansli.
För fult – och obekvämt. ”Puckarna” som finns utplacerade i centrum.
Engelbrektsplan. Utan vattenspegel. Fel och fult.

Mer läsning

Annons