Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästgård eldhärjades

Det  började brinna vid 10-tiden i morse i Gamla Prästgården i Skultuna. Hans och Kina Wåglund fick fly ut. - Det var tur att vi var hemma, säger Kina. Tänk om vi varit bortresta eller ännu värre, legat och sovit. (Uppdaterad 14.21)

Annons

Paret Wåglund larmade genast och stod sedan och väntade in räddningstjänsten. Trädgården fylldes snabbt av brandmän, poliser och vattenslangar. Fasaden på den  gula trävillan såg såg under släckningsarbetet nära på oskadd ut, sånär som på trasiga rutor som spruckit av värmen på ovanvåningen och en vit rökpelare som stod från taket. Inuti villan var dock förödelsen total. Svartbrända innerväggar och de mängder av vatten som sprutats in hade forsat fram över väggar och golv. Kina och Hans Wåglund klarade sig helt oskadda.

- Vi kände hur det luktade brandrök och hörde hur det sprakade och knäppte på ett underligt sätt inne i ett hörn, säger Kina Wåglund. 

- Vi tänkte att det här är inte som det ska och larmade direkt. Och brandkåren var väldigt snabba att ta sig hit. Vår dotters rum ligger vägg i vägg med där branden började och hade hon inte varit i skolan som hon är nu så hade hon blivit tvungen att hoppa ut genom fönstret för att rädda sig.

Tre brandstationer ryckte ut och kom snabbt till platsen, en från Skultuna och två från Västerås. Polis och ambulans var så klart också på plats, men ingen person kom till skada i branden.

Stellan Jakobsson är brandingenjör:

- Vi vet inte hur branden uppstått än, men när vi släckt så får polisen göra en teknisk undersökning och fastställa brandorsaken. Men exakt när det är kan vi inte säga nu. Det kan ta en halvtimme och det kan ta fyra timmar. Nu gör vi hål i taket så vi kommer åt branden utifrån.

Allmänheten behöver dock inte oroa sig, det eldhärjade huset ligger så pass långt ifrån annan bebyggelse att elden inte kan sprida sig och röken är inte farlig.

Hans och Kina Wåglund står och tittar på sitt hem som förstörs inför deras ögon.

- Vi vet inte riktigt vart vi ska ta vägen nu, säger Hans. Vi har en mobiltelefon men den ligger ju på köksbordet därinne.

- Jag har nog inte fattat vidden av det hela än, säger Kina. Men det kommer väl, det är mycket man måste ta in och det är mycket som ska lösas.

Man lyckades släcka branden vid 14-tiden under måndagen. Sedan var det dags för polisen att försöka hitta orsaken till branden.

Foto: Kenneth Hudd
Foto: Adam Karlström

Mer läsning

Annons