Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat aktör sköter stadens skidspår

Kommunens skid- och motionsspår liksom andra frilufts-aktiviteter är sedan årsskiftet i privat regi. På Västerås stad, som förlorade upphandlingen, väntar troligtvis uppsägningar.

Annons

Från den 1 januari är det Västmanlands Fastighetsskötsel AB som har tagit över drift, skötsel och underhåll av stadens friluftsanläggningar, fritidsbåtshamnar, friluftsbad och motionsspår.

Motionsspåren på Rocklunda och Björnön liksom friluftsbaden på Östra holmen och Björnön är några exempel på vad som ingår i det treåriga avtalet.

–Det är väldigt roligt och vi hoppas att vi framöver kan bli aktuella för andra delar som kanske konkurrens-utsätts framöver, säger Peter Magnusson, vd på Västmanlands Fastighetsskötsel.

Företaget, med ett 50-tal anställda, vann upphandlingen i konkurrens med statliga Svevia och den tidigare ut-föraren teknik- och idrott.

Det är första gången som en privat firma tar över driften av verksamhet av det här slaget i Västerås. Fem anställda inom förvaltningen på-verkas av upphandlingen.

Två har tackat ja till att gå över till den nya utföraren. De tre andra blir kvar inom teknik- och idrott.

–Men det kan uppstå övertalighet och bli tal om uppsägningar. Hur det blir är för tidigt att uttala sig om nu, säger Mikael Damsgaard (M), andre vice ordförande i kultur- idrotts och fritidsnämnden.

Priset var en avgörande faktor vid upphandlingen.

–De hade bästa pris. Det blir 1,7 miljoner kronor lägre pris än tidigare. Kostnadsminskningen ger oss utrymme för andra prioriteringar, säger Mikael Damsgaard.

Annons