Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO vill att äldre får bestämma själva när det är dags

PRO Västmanland vill öka byggandet av bostäder för äldre men kräver också att man ska få bestämma själv när man behöver ett annat boende.

Annons

Efter sitt senaste årsmöte formulerade PRO Västmanland ett uttalande om boendet för äldre i kommunerna. För få bostäder för äldre byggs och kommunerna måste vakna.

Bland annat kräver PRO fler vård- och omsorgsboenden och trygghetsboenden/seniorboenden, kraftfulla åtgärder från stat och kommun för att förbättra tillgängligheten till bostäder och bostadsmiljöer och en boendeplanering som gör det möjligt att blanda olika åldersgrupper.

– Fler blir allt äldre och behöver ändra sitt boende. Och enligt en undersökning vi gjort vill de äldre bo centralt och där ska det finnas goda utemiljöer, affärer och bibliotek, säger Ulla Berntsson, ordförande för PRO Västmanland.

Hon säger att undersökningen PRO gjorde blev som en väckarklocka för de flesta kommunerna.

– De har liksom inte tänkt. Hoppas det här kan bli en fråga för valet. Vi driver den här frågan när vi träffar politiker.

Förutom att det måste byggas fler boenden för äldre vill Ulla Berntsson också att det ska vara upp till var och en när de vill flytta till ett tryggare boende.

– Man ska kunna ta beslutet själv, nu vill jag. Och inte då få ett nej. Man ska inte behöva motivera så mycket.

Mer läsning

Annons