Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenadväg hotar bäver och sjöfågel

Ett vassområde i Fågelvik ska få gångbrädor för allmänheten. De boende protesterar. Handlar det om miljöintresse eller egenintresse? Oavsett vilket lever bävern farligt.

Annons
Paradis för bäver och sjöfågel. Annette Lundblom i Fågelvik står på sin tomt framför det planerade promenadstråket.

Bävern brukar simma fram mot Annette Lundbloms tomt på kvällen. En gång såg hon fyra stycken. Hon visar en avbiten trädstam

– Se här, här har de bitit av äppelträdet.

I vanliga fall håller sig bävern på landtungan, piren, intill hennes tomt. Där kalasar de på trädstammar, bygger sitt bo. Där ska nu gångbrädor dras fram så att allmänheten kan komma närmare strand och djurliv. Syftet är att ”förädla områdets upplevelsevärden”

Men stannar bävern och de andra djuren kvar då?

– Jag kan inte se hur detta kan ske utan grävmaskiner och schaktning. Det skrämmer bort bäver och sjöfågel, säger Annette Lundblom.

Vi befinner oss i Fågelvik vid den gamla Stadsträdgården. Här ska byggas nya bostäder. I planerna ingår också att göra det vasstäckta området mer tillgängligt för allmänheten. Alternativet var att muddra bort det.

Piren intill Anettes tomt, cirka 100 meter lång, uppstod när en tidigare ägare muddrade upp sjön i början av 1950-talet. Nu är här tillhåll för allsköns växt- och djurliv. Här häckar häger, rördrom och annan sjöfågel. Vi ser dopping och tärnor virvlar över oss. Myggen tycks glada att se oss. Och så bäver. Terrängen framför oss är som ett plockepinn av avgnagda trädstammar. Hålen i marken är stora som brunnslock. Vi får kliva och klättra för att ta oss fram till bäverboet.

Där ser vi det. Bäverboet är stort som en jättelik myrstack. Det är murat av sjöbottenlera, ved, kvistar och vass. Gediget bäverjobb. Dessvärre ligger det mitt i vägen för de planerade spängerna.

Naturskyddsföreningen har sagt ja till spängerna under förutsättning att de stängs av under fåglarnas häckningsperioder. Men dess ordförande tvekar när han får höra om bäverboet.

– Jaså, är det ett bäverbo i vägen? Ja, då vete fasen, i detaljplanen vi svarade på stod det inget om bävrar, säger Gunnar Rosén, ordförande för Naturskyddsföreningen i Västmanland.

Kommunens planchef Hans Larsson talar om att göra en böj runt boet. Blir bävrarna störda av folk får de flytta någon annanstans, menar han. Bäver är inte en rödlistad art. Samma gäller de sjöfåglar som inte gillar det nya läget. De får flytta.

Men finns det några naturvärden kvar då?

– Stranden är ju fin. Men visst, det är ett dilemma säger den miljöpartistiske ordföranden i byggnadsnämnden, Magnus Edström, som anser att planen kan ändras om det blir konsekvenser för djurlivet.

– En detaljplan är inte huggen i sten, säger han.

I dag, onsdag, ska kommunfullmäktige besluta om detaljplanen.

Mer läsning