Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prosit! Men whisky hjälper faktiskt inte

På hösten nyser vi och snorar som aldrig förr. Men det går att skydda sig med enkla medel – som till exempel med en god handhygien.

Annons

Tunn rinnsnuva, feber, hosta och heshet. I de flesta fall ofarligt men allmäntillståndet påverkas. Vi blir trötta och matta, och just på hösten är vi mer förkylda än vanligt.

Margaretha Bergåker, verksamhetschef på sjukvårdsrådgivningen 1177, märker det på de många samtalen de får.

- Efter semester och skollov är det som att bacillerna krockar när man åter möts. Det är ju en luftburen smitta, säger hon.

Finns det någon grupp i samhället som drabbas mer än andra?

- Nej, alla drabbas. Mindre barn är förstås mer förkylda än vuxna, och det beror på att de inte byggt upp sitt antimmunförsvar som vuxna har.

Om jag tar mig själv som exempel – när mina barn var små var jag aldrig förkyld. Nu däremot blir jag det. Varför?

- För att då rörde du dig i den sfären, du fick små doser av virus, det finns förresten hundratals olika, i dig hela tiden hela tiden och byggde på så sätt upp antikroppar. Det är precis som med oss som jobbar inom vården – även om vi tar tio halsflussprover på en dag brukar vi klara oss.

Går det att skydda sig på något sätt?

- Ja, en god handhygien är bra. Att man tänker på att tvätta händerna efter att ha rört i ledstänger, pengar, dörrhandtag, hissknappar etcetera. Att man är ute i friska luften och att man vädrar hemma.

Hjälper handsprit?

- Ja, det gör det absolut.

Ska man stanna hemma och man ”bara” är lite förkyld?

- Alltså, att vara förkyld är ju inget farligt. Men det finns ju de som drabbas hårdare av att bli sjuk, till exempel de med nedsatt immunförsvar. Så att tänka på andra är inte fel.

Om jag är artig och nyser i armvecket – minskar jag smittspridningen då?

- Ja, då fastnar viruset i armvecket och sen dör de. De sprids ju inte i luften då.

När ska man söka hjälp?

- Vanligtvis behöver man inte söka läkare för att man har en förkylning men har du inte blivit bättre på fyra-fem dagar kan det vara läge att ringa till sin familjeläkarmottagning eller 1177. Sedan beror det förstås på allmäntillståndet. Är ett barn väldigt hängig och påverkad ska man kontakta vården.

C-vitaminer, vitlök, Kan Yang, Ecinagard och allt vad som finns – hjälper det?

- Jag tror att det kan hjälpa. Det finns också naturläkemedel mot förkylningssymptom som är framställda av växten röd solhatt, echinaeca, till exempel Echinagard. Men det är omdiskuterat hur verkningsfulla de här medlen egentligen är. Det är ju inte heller något som är farligt att ta. Det inte kroppen tar upp, kissar vi ut.

En whisky då?

- Vi rekommenderar inte alkohol, förstås. Men om man är frusen så blir man ju varm i kroppen av en whisky, konjak, eller en kopp te. Det är däremot inget som botar en förkylning, säger Margaretha Bergåker.

Vill du veta mer?

Gå in på sjukvårdsupplysningens egen hemsida www.1177.se

Där kan du få tips och råd dygnet runt. Sidan finns på 16 olika språk, bland annat somaliska, albanska, spanska och engelska.

Annons