Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psoriasis – en sjukdom med tusen ansikten

– Vi tycker att det saknas kunskap. Vården måste börja helhetsbehandla psoriasispatienter, säger Claes Roos, verksamhetsansvarig på Psoriasisförbundet Västmanlands län.

Annons
leva med sin sjukdom. Anja Näslund vill att deltagarna ska få svar på frågorna som deras läkare inte kan ge.Foto: Kenneth Hudd

Psoriasisförbundet Västmanlands län och Landstinget Västmanland anordnar tillsammans sex kurstillfällen under mars och april för psoriatiker. Syftet är att bidra med mer information. Projektet har varit på gång sedan 2007. Det som har saknats är pengar, men med hjälp av finansiering från Landstinget Västmanland har nu Psoriasisskolan blivit verklighet.

Det övergripande målet är just att deltagarna ska få bättre kontroll över sin sjukdom. Psoriasis är en av våra vanligaste folksjukdomar. I Sverige lever 250 000 – 300 000 personer med psoriasis. I Västmanland beräknar man att det är runt 8 000 personer. En av dem som anmält sig till Psoriasisskolan är Fredrik Ingels. Han fick beskedet att han hade psoriasis för 20 år sedan.

– Det är svårt att acceptera, men man måste lära sig att leva med det. Jag hoppas på att lära mig mer om min sjukdom och hur jag kan må bättre.

Fredriks psoriasis visar sig främst i ansiktet, men även på armarna. För honom är träning och matvanor viktiga ingredienser för att hålla sjukdomen under kontroll. Fel kost kan få direkta konsekvenser.

– Skaldjur kan jag inte alls äta. Och äter jag till exempel chips och dricker en whisky på lördagen så kommer jag märka av det på måndagen.

Anja Näslund är hälsovetare och kursansvarig för Psoriasisskolan i Västerås. För henne är målet att ge svar på frågorna som läkarna inte kan ge.

– Vi vill ge deltagarna de rätta verktygen för att kunna hantera sin sjukdom. Det kan vara allt från förhållningssätt och vilka rättigheter man har som patient, till kompletterande behandlingar. Helt enkelt hur man kan leva med sin psoriasis.

Forskningen inom psoriasis går framåt, men det är en kronisk sjukdom och i dagsläget kan man bara behandla, underlätta och medicinera symptomen. Medicinering som i sin tur ofta ger leder till biverkningar. På tapeten just nu är omdiskuterade biologiska läkemedel som ska stoppa inflammationerna som ger upphov till psoriasisen.

– Det går knappt att tillverka medicin utan biverkningar, men jag ser att forskningen går framåt och ur forskningen kan vi få mer kunskap om hur psoriasisen fungerar. Det ger oss nya möjligheter för framtiden, säger Claes Roos.

Fredrik Ingels tycker att framtiden ser ljus ut, men menar samtidigt att det är svårt att hitta en lösning på problemet.

– Det är en komplex sjukdom. En sjukdom med tusen ansikten. Det finns lika många lösningar som det finns drabbade.

positiv. Fredrik Ingels är nöjd med Psoriasisskolan. ”Jag hoppas på att lära mig mer om min sjukdom och hur jag kan må bättre.”

Mer läsning

Annons