Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykologen: ”Barnmisshandlare inte alltid psykiskt sjuk”

Många läsare har hört av sig om mamman som dömdes för att ha misshandlat sitt spädbarn, som VLT skrev om i torsdags. Men rent generellt behöver man inte vara psykiskt sjuk för att något sådant ska ske, säger psykologen.

Annons

– Det är svårt att uttala sig i specifika fall, men generellt har de personer som begår sådana här brott ofta en lägre tröskel för tolerans och frustration, samt bristande impulskontroll, säger Johan Eriksson, psykolog på rättspsykiatrin i Västmanland

– Man har inte de egna resurserna när barnet blir krävande. Och om man har bristande impulskontroll så kan bägaren rinna över.

Brukar det vara några speciella diagnoser för sådana personer?

– Det är inte kopplat till specifika diagnoser, det är det inte.

Kan en förlossningsdepression leda fram till något sådant här?

– Det är klart att det kan. Men det är inte generellt så att om man får en förlossningsdepression så händer sådant här, så är det inte.

Hur vanligt är det att föräldrar misshandlar sina barn?

– Då är frågan: vad är misshandel? Om man säger så här, det finns säkert ett stort mörkertal, det tror jag. Men jag tror att rättssystemet är på väg åt rätt håll.

Hur då?

- Man blir mer uppmärksam på barnaga. Det finns också olika organisationer som till exempel Bris, där man kan rapportera in om barnaga.

Mer läsning

Annons