Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radioaktiva svin i Västerås

Länets vildsvin har höga värden av det radioaktiva ämnet Cesium 137, troligen kommer ämnet från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

Annons

Ett vildsvin som skjutits inom Västerås kommun hade mer än tre gånger gränsvärdet av det radioaktiva ämnet cesium 137. Troligen får djuren i sig mycket cesium när de bökar i jorden.

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som gjort en första studie, där man har tagit 24 prover på vildsvinskött i landet.

Bland annat i Västmanland och Uppsala län, eftersom man där uppmätte ganska stora nedfall av cesium från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 och det dessutom finns gott om vildsvin.

Sex av proverna från vildsvinen låg över gränsvärdet på 1 500 becquerel per kilo, som är gränsen för att köttet ska få säljas. Tre av dessa var från Västerås. Det högsta värdet var från en fyra år gammal sugga, vars kött hade 4 860 becquerel per kilo.

– Teorin är att vildsvinen får i sig mycket cesium när de bökar med nosen i marken och äter rötter och insekter. Men det är för tidigt att säga om alla vildsvin runt Västerås har höga halter av becquerel. Det måste göras ytterligare undersökningar för att få reda på detta, säger länsveterinär Per Sahlander.

– Jag är själv jägare och jag är inte orolig över studien, utan jag kommer att fortsätta jaga vildsvin.

Vid halter över 1 500 becquerel rekommenderar Livsmedelsverket att köttet inte ska ätas mer än ett par gånger per år.

– Den som ska sälja köttet måste kontrollera så att halterna inte ligger över 1 500 becquerel. Om en jägare ska använda vildsvinsköttet i egna hushållet och är orolig kan han låta testa det, säger Per Sahlander.

Carina Widell

Mer läsning

Annons