Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådman: Stängda dörrar är inte lika med hemligt

Möjligheten att stänga dörrarna under en rättegång får inte förväxlas med sekretess, framhåller rådman Lars-Johan Eklund, en av Västmanlands tingsrätts många erfarna domare

Annons

- Det är viktigt att komma ihåg att stängda dörrar i det här fallet inte innebär att något hålls hemligt efteråt. Det är alltså ingen sekretessregel, säger han.

Det vill säga; det som sägs i rättssalen kommer att framgå av domen, och det kommer i efterhand att vara möjligt att lyssna på eventuella inspelningar från rättegången.

- Det är offentligheten "live" som stängs av i och med de stängda dörrarna, inte uppgifterna i efterhand, säger Lars-Johan Eklund som förklarar hur det allmänt går till när det rör sig om unga lagöverträdare:

- De stängda dörrarna är av hänsyn till åldern. Det är en mycket påfrestande situation för den tilltalade, naturligtvis är det mycket påfrestande redan att bli åtalad för ett svårt brott, men det blir ännu svårare om rättegången hålls offentligt. Risken kan då vara att den unge får väldigt svårt att berätta eller inte vill berätta alls.

Lagen ger möjlighet till stängda dörrar för unga åtalade upp till 21-årsdagen:

- Ju yngre den misstänkte är desto tyngre väger skälen för stängda dörrar.

Sekretess kan, som Lars-Johan Eklund nämner, finnas när det gäller andra typer av mål, till exempel sexualmål. I de fallen kommer detaljer - till exempel namnen på ett ungt offer för en våldtäkt - att vara sekretessbelagda även i domen.

I alla typer av mål - oavsett den misstänktes ålder - kan även detaljer om psykisk hälsa och liknande sekretessbeläggas.

Mer läsning

Annons