Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånade skolungdomar på datorer – döms till ungdomsvård

Tre tonåringar döms till ungdomsvård efter att ha rånat två pojkar på deras skoldatorer i våras.

Annons

Rånet inträffade den 7 april. Tre skolungdomar, två pojkar och en flicka, gick längs Vallgatan. Tre unga personer kom då fram mot dem och frågade vilken skola de gick i. Sedan tog de en av pojkarnas ryggsäck. En av gärningsmännen sade att han hade en kniv och ville ha pojkens dator.

Den andra pojken började springa, men blev upphunnen av en av rånarna och bestulen på sin dator. Flickan cyklade därifrån med en av gärningsmännen efter sig. Hon hann dock undan.

Läs också: Tre unga män greps efter knivrån

Gärningsmännen påträffades senare i en bil med de stulna datorerna. I förhör har en av rånarna, en 17-årig pojke, berättat att de alla tre kommit överens om att ta varsin dator. Anledningen till att de frågade ungdomarna vilken klass och skola de gick i, var för att ta reda på vilken sorts dator de hade med sig.

Samtliga var under 18 år när brottet begicks och är sedan tidigare ostraffade. I förra veckan dömdes de av Västmanlands tingsrätt till ungdomsvård och ska tillsammans betala 20 000 kronor i skadestånd till båda pojkarna. Pojkarnas vårdnadshavare ska också betala drygt 8 900 kronor vardera i skadestånd.

Mer läsning

Annons