Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare får sänkt straff

En av de två män som i maj i år tog sig in till en man på Malmaberg och under våld och hot rånade honom har fått sitt straff rejält sänkt av Svea hovrätt.

Annons

Det var den 8 maj i år som en boende på Svarvargatan fick besök av de båda männen, 45 och 57 år gamla. Enligt Västmanlands tingsrätt, som dömde båda männen till ett år och sex månaders fängelse vardera.

Enligt vad tingsrätten kom fram till ansåg den yngre av de båda dömda att han hade en fordran på den man som bodde i lägenheten och som de trängde sig in till. Samt att han under knivhot och slag och hot om mer våld tagit ägodelar från mannens lägenhet och försökt få honom att lämna ut pengar.

Den äldre av de båda männen var inte delaktig i det fysiska rånet, men ansågs av tingsrätten ha varit så delaktig med tillrop och annat att han ändå dömdes som medgärningsman.

Svea hovrätt, dit båda männens domar överklagades, ansåg att den äldre mannen visserligen funnits på platsen, men att hans del i rånet var mindre och att han därför snarare ska dömas för medhjälp till rån.

Därför mer än halverar Svea hovrätt hans straff, från arton till åtta månaders fängelse.

Båda döms dock för hemfridsbrott förutom rånet, och de ska ersätta den rånade och misshandlade mannen solidariskt med 19000 kronor.

Den misshandlade och rånade mannen hade fysiska besvär en tid efter misshandeln, och uppgav att han lång tid efter rånet känt oro och rädsla.

Mer läsning

Annons