Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång sköts upp flera gånger – domstolens hantering utreds

Tre rättegångar sköts upp och nu har brottsoffren hunnit gå i pension och flytta utomlands. Nu kräver Justitieombudsmannen (JO) domstolen på svar i fallet.

Annons

De tre anmälningarna skulle hållits 2015. Enligt anmälan ska den första huvudförhandlingen ha ställts in då den huvudtilltalade fått godkänd utlandsresa. Vid den andra huvudförhandlingen infann sig inte den tilltalade, som då gavs vite. Den tredje ställdes in när brottsoffren redan befann sig i domstolsbyggnaden, efter att det åberopade vittnet tillika den påstådda föraren sjukanmält sig. Sedan dess har de försökt få Västmanlands tingsrätt att utlysa nytt datum för förhandling, utan framgång.

För prenumeranter och pluskunder [+]: "Capio vårdcentral på Vallby stängdes efter misstänkt mässlingssmitta"

Domstolen ska enligt anmälan ha svarat att en ny huvudförhandling kan ske om anmälarna besöker Sverige. "Detta är icke på något sätt aktuellt då vi inte har några ytterligare band eller ärenden mer med Sverige att uträtta", svarar de. Anmälarna har föreslagit att de kan delta via videolänk från ambassaden, eller resa till Sverige för rättegången så länge de får reseförskott för de "reella kostnaderna för inställelsen".

JO uppmanar nu tingsrätten att yttra sig senast 12 mars.

Läs även: "Jägare tog stryptag på 17-årig aktivist"

För prenumeranter och pluskunder [+]: Två män anhållna för mord i Norberg – polisen förtegen

Mer läsning

Annons