Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regaliemysteriet kan nu äntligen vara löst

Snart får Erik XIV tillbaka sina regalier. Från i lördags finns de i Domkyrkan igen. Och mysteriet om varifrån regalierna kom kan dessutom vara löst. – Allt var inte som vi trodde, säger John Rothlind, kulturarvssamordnare.

Annons

Utställningen öppnade i lördags. I ett larmat skåp vid Domkyrkans ena innervägg finns spiran, äpplet och kronan, samt träkudden de vilat på.

Den 3 maj 2013 stals Erik XIV:s prydnadsregalier av tjuvar. Eftersom tjuvarna aldrig har blivit fast är motivet okänt, men det är rimligt att gissa att tjuvarna trodde att det var riktiga kungliga regalier av guld och ädelstenar.

I själva verket är de tillverkade av billigare metall, mest koppar. Det som ser ut som ädelstenar är oftast glas, knappast något som kan ge de stora pengarna.

Att hitta någon oärlig samlare som vill betala för föremålen är troligen också svårt.

Regalierna övergavs av tjuvarna och hittades några dagar senare, men spåren var för få för att polisen skulle fortsätta brottsutredningen, som lades ner.

– Men mycket tack vare stölden så fick vi anledning att undersöka dem närmare, säger kulturarvssamordnaren John Rothlind.

Det har spekulerats mycket om varifrån två av regalierna, Kronan och spiran, kommer. Kommer de verkligen direkt ur kung Johan III:s grav i Uppsala?

– Ja, det har gissats på att det var Johans begravningsregalier. Det var en ganska kvalificerad gissning, men det var fel.

I stället kommer kronan och spiran sannolikt från de prydnadsregalier som fanns ovanpå Johans grav. De är inte ryckta från kung Johans döda händer i graven.

Bland de som arbetade in i det sista med utställningen i Domkyrkan var domkyrkokaplanen Markus Holmberg.

– Det är fantastiskt bra att vi kan visa graven komplett igen, säger han.

För Domkyrkan är just denna grav extra viktig.

– En av de saker som Västerås förknippas med ute i landet är att Erik XIV:s grav ligger här. Det märker vi på besökarna. Är det något man vet så är det just detta.

Och bland besökarna fanns långväga gäster som hade hört talas om graven.

– Jag kommer från trakten av Turkku (Åbo) och där ligger Eriks drottning Karin Månsdotter. Det är klart att vi i Finland är mycket intresserade av Erik XIV, säger besökaren Sirkka Hukki.

Regalieutställningen blir ett extra dragplåster för kyrkoturismen i Västerås.

Vad har restaureringen kostat?

– Det vet jag inte, men det har inte kostat oss mycket. Försäkringen tar kostnaden, säger Markus Holmberg.

Besökaren Sirkka Hukki skärskådade regalierna noga. ”Det är klart att vi i Finland är mycket intresserade av Erik XIV”, sa hon.

Mer läsning

Annons